Extreemrechts laat terug van zich horen. Tijd voor actie!

Foto: MediActivista

Zoals sommigen al gemerkt hebben, heeft extreemrechts zijn activiteit de laatste maanden opgedreven. Zo werden de lokalen van het ABVV in Antwerpen en van de JOC (Jeunes Organisés et Combattifs) in Brussel beklad met neonazistische slogans en affiches. Ook hielden ze op 4 oktober een meeting van neonazistische krachten in België met sprekers zoals Europese parlementairen van het Griekse Gouden Dageraad en de voorzitter van de Italiaanse neofascistische beweging Casapound. De mobilisatie hiertegen, die uiteindelijk een succes was met 400 aanwezigen, zorgde ervoor dat de locatie van de meeting geheim werd gehouden. De neonazi’s kwamen in Antwerpen bijeen.

Gouden Dageraad is een gewelddadige groep neonazi’s die overgaat tot aanvallen op migranten, moslims en Roma in de straten en op de markten van Athene of nog op de vakbondsmilitanten en de burgers die in actie komen met betogingen of stakersposten. Casapound is een Italiaanse beweging die opkomt voor “het fascisme van de 21ste eeuw”. Het gaat om een model voor heel wat extreemrechtse bewegingen in Europa. Casapound beroept zich op Mussolini en probeert straatmilities op te zetten. De groep is bijzonder gewelddadig en ging in 2006 over tot een aanval op scholieren tijdens een betoging voor democratisch onderwijs. De organisatie heeft een ‘leider’, komt op voor een ‘etnische natie’, … Er wordt gemaskerd naar buiten getreden om de grootste vuiligheid terug uit de vuilnisbak van de geschiedenis boven te halen.

Waar komt hun activiteit vandaan?

Deze vernieuwde activiteit is zeker niet abnormaal. Sinds de Europese verkiezingen voelen de neonazi’s zich gesterkt door de vijf verkozenen die ze in het Europese Parlement behaalden. Groepen als Nation en Autonome Nationalisten proberen er gebruik van te maken om zich te versterken.

Ook de belabberde toestand van de economie en het uitblijven van een oplossing voor de economische crisis vergroot de rekruteringsbasis voor hun ideeën in heel Europa en België. Dit kan op termijn een reëel probleem worden als we hen de vrije loop laten gaan.

De electorale neergang van het Vlaams Belang mag ons niet in slaap wiegen. Bij de jongeren van het VB, de NSV (Nationalistische Studentenvereniging), is er heel wat sympathie voor Gouden Dageraad. Met Tom Van Grieken komt er bovendien een straatvechter aan het hoofd van die partij. Dat de Leuvense Studentenraad geen probleem heeft met een NSV-lid in de Subsidiecommissie is dan ook opmerkelijk. Het ‘aanvaarden’ van extreemrechts zal hen niet stoppen.

9 november: actief verzet tegen extreemrechts!

We moeten als antifascisten onze krachten bundelen, mobiliseren en verschillende acties organiseren om de strijd aan te gaan tegen de opkomst van extreemrechts in België en Europa. Daarom dat we op 9 november deelnemen aan de Europese actiedag tegen extreemrechts waartoe opgeroepen is door de Griekse antifascistische comités. De betoging van 9 november in Brussel geniet de steun van onder meer JOC-Brussel, Jeunes FGTB, USE, Initiatief voor Solidariteit met de Grieken die zich verzetten.

9 november is niet zomaar een datum, deze datum is gekozen omdat dit de dag is dat er door de nazi’s in 1938 een pogrom werd uitgevoerd waar verschillende joodse winkels en synagogen in brand werden gestoken, de beruchte Kristalnacht. Daarom afspraak 9 november in Brussel. Zien we u daar ook?

Artikel door Alex (Antwerpen) uit maandblad ‘De Linkse Socialist’