Staking wordt ook aan de ULB voorbereid

Dinsdag waren er ongeveer 200 aanwezigen op de algemene vergadering van personeel en studenten aan de ULB. Het initiatief ging uit van de vakbonden die zich voorbereiden op het syndicale actieplan: de regionale stakingsdag van 8 december en de nationale algemene staking van 15 december. Het signaal is duidelijk: een groot deel van het personeel wil in actie komen tegen de maatregelen van de regering-Michel.

Verslag door Julien, ALS-Brussel

Er waren ook delegaties van de Actief Linkse Studenten (ALS) en Union Syndicale Etudiante (USE) aanwezig, net als een vertegenwoordiger van Comac. Het is positief dat de verschillende vakbonden aan de ULB (CNE, CGSP-PATSGS, CGSP-Enseignement en CGSLB) samenwerken om de stakingen van 8 en 15 december op de campus te organiseren.

Wij kwamen tussen om te benadrukken dat ook de studenten deel zijn van de arbeidersbeweging en hard zullen geraakt worden door bepaalde maatregelen. Zo zorgt de indexsprong al gauw voor een loonverlies van 20 tot 30.000 euro op een volledige loopbaan. Er zijn ook andere maatregelen die hard aankomen: beperking van de werkloosheidsuitkeringen, hogere pensioenleeftijd,…

We stelden ook dat we voorstander zijn van het idee van een stakerscomité van vakbonden, studentenorganisaties en al wie eraan wil deelnemen (studenten of personeelsleden) om in verzet te gaan tegen het besparingsbeleid.

Het zou nuttig zijn om op die manier studenten en personeel te verenigen en democratisch te organiseren in de strijd tegen de asociale aanvallen en om het actieplan in januari samen verder te zetten, zeker na de examens.