STOP de intimidatie tegen de Grieken die van het besparingsbeleid af willen

EGA_europe02Betoging zaterdag 17 januari – 14u Madouplein, Brussel

Veel Grieken kijken vandaag uit naar de mogelijkheid van een regering onder leiding van Syriza, de linkse formatie die in de peilingen voor de vervroegde verkiezingen van 25 januari voorop ligt. Er wordt hiernaar uitgekeken om een einde te maken aan het besparingsbeleid.

We verzetten ons tegen de inmenging van de leiders van de Europese Unie in deze Griekse verkiezingen en hun hardnekkige intimidatie en chantage van de kiezers. De Duitse kanselier Angela Merkel dreigt ermee Griekenland uit de eurozone te zetten als de Grieken verkeerd stemmen. Mario Draghi, de voorzitter van de ECB, dreigt ermee om de geldtoevoer naar Griekenland af te sluiten. De zetelende Griekse premier Antonis Samaras (van Nieuwe Democratie dat met de sociaaldemocratische PASOK een regering vormt) verklaarde dat Griekenland na een overwinning van Syriza op Noord-Korea zou gaan lijken. De Grieken kunnen dus enkel kiezen voor een verderzetting van het besparingsbeleid van het establishment of voor de chaos en de hel op aarde.

Sinds 2010 werden verschillende harde besparingsplannen aan de Griekse arbeiders en jongeren opgelegd door de trojka (ECB, IMF en EU). Vandaag leven volgens officiële cijfers 6,3 miljoen Grieken onder de armoedegrens van ongeveer 400 euro per maand. Het verzet met een dertigtal algemene stakingen was indrukwekkend. Een linkse regering met en rond Syriza in Griekenland kan het vertrouwen in de strijd terug versterken om een alternatief op het besparingsbeleid te ontwikkelen.

In België wil de rechtse regering-Michel I ons eenzelfde tragedie opleggen als wat de Grieken de afgelopen vier jaar hebben gekend. Het eerste actieplan van de vakbonden is slechts een eerste stap in onze strijd om die regering en heel het besparingsbeleid weg te krijgen.

ALS neemt deel aan het platform voor de betoging van 17 januari die om 14u aan het Madouplein vertrekt om naar het Europees Parlement te trekken. Deze betoging is in solidariteit met de strijd van de arbeiders en jongeren in Griekenland en tegen de angstcampagne van het Europese establishment. Sluit aan om een socialistisch alternatief op de kapitalistische uitbuiting uit te bouwen.

=> Pagina van het facebook evenement

EGA_europe