NEEN aan Pegida in ons land. Steun de tegenmobilisatie!

hartbovenhardwake
De antifascistische campagne Blokbuster roept op om massaal op straat te komen tegen de poging om de antimigrantenbeweging Pegida ook naar ons land te halen. We wezen eerder al op de pogingen om Pegida hier naar Duits voorbeeld georganiseerd te krijgen. De afgelopen weken waren er in Dresden grote betogingen van  die groep tegen de ‘islamisering’ van wat ze het ‘avondland’ noemen. Dit werd in de rest van Duitsland opgenomen door allerhande extreemrechtse groeperingen om eveneens acties op te zetten. Maar deze bleven telkens erg beperkt. Er kwamen stilaan ook steeds grotere tegenacties.

De aankondiging van een eerste actie van Pegida in Antwerpen op 26 januari kreeg heel wat mediabelangstelling. Pegida kan hier rekenen op steun in extreemrechtse kringen. Zo liet het KVHV er zich al lovend over uit en ook bij het Vlaams Belang is er heel wat steun. Meteen kwam er ook een oproep voor een tegenactie. Hart boven Hard roept op voor een wake voor vrede en verdraagzaamheid. Het is belangrijk dat meteen wordt gereageerd zodat we direct kunnen duidelijk maken dat het antimigrantenprotest veel kleiner is dan de tegenactie.

Ook in Dresden werd de betoging tegen Pegida groter.

In de nasleep van de aanslagen in Parijs probeert conservatief rechts een nieuwe hetze tegen moslims op te zetten. Ook de Antwerpse burgemeester De Wever ging aanvankelijk mee in die retoriek. De kans dat zijn voorstel om het leger in te zetten om politietaken te vervullen in de praktijk zal ingezet worden om de betoging van de Vlaamse aanhangers van Pegida te stoppen is dan ook miniem.

Op het establishment moeten we niet rekenen voor antwoorden op sociale spanningen. De verzoenende taal van de wereldleiders en de uitspraken in eigen land tegen racisme, gaan niet gepaard met een beleid dat sociale problemen en spanningen kan wegnemen. Integendeel. Het besparingsbeleid zorgt ervoor dat een groeiend deel van de bevolking uit de boot valt en creëert de voorwaarden voor meer problemen, wat ook in geweld tot uiting kan komen. Als het hypocrisie regent in Parijs, druppelt dit door tot in de Wetstraat.

Als antwoord op het antimigrantenprotest kunnen we inspiratie halen uit de massale beweging van onderuit die we in Frankrijk zien. Miljoenen Fransen kwamen op straat tegen haat en voor vrije meningsuiting. Collectieve acties werken verenigend en gaan daarmee in tegen de pogingen om verdeeldheid te versterken, wat de bedoeling van extreemrechts en Pegida is. Het verenigende effect van collectieve acties zagen we eerder ook bij het protest tegen het asociale beleid in ons land.

Blokbuster roept op om aan de actie op 26 januari deel te nemen en het verzet tegen verdelende haat te koppelen aan een positief alternatief. De 50 jaar geleden vermoorde Amerikaanse activist Malcolm X stelde reeds dat racisme en verdeeldheid in het kapitalisme ingebakken zitten. Zijn slogan ‘You can’t have capitalism without racism’ is nog steeds actueel. De crisis werd niet veroorzaakt door migranten of werklozen, maar door de wijze waarop dit systeem is georganiseerd met de inherente groeiende ongelijkheid. Blokbuster koppelt een strijdbaar antiracisme aan de strijd voor degelijke jobs, betaalbare huisvesting, openbare diensten, … In onze strijd voor een betere toekomst geldt dat alles wat ons verzwakt, ons verdeelt.

Protestwake op 26 januari  om 18u30 aan het Steen in Antwerpen

Facebook evenement

Oproep van Hart boven Hard

‘Als Pegida een manifestatie houdt tegen de islam, laat ons dan bewijzen dat Antwerpen daadwerkelijk een stad is van iedereen, ongeacht afkomst of religie,’ klinkt het bij HART BOVEN HARD Antwerpen.

Hart boven Hard Antwerpen organiseert op 26 januari in Antwerpen een wake die staat voor vrede en verdraagzaamheid. ‘Zo willen we op een passende en positieve manier een signaal geven dat in onze samenleving iedereen zijn plaats heeft en krijgt, vanuit gelijkwaardigheid,’ zegt Ciska Hoet, woordvoerster van Hart boven Hard Antwerpen.

Aanleiding voor de organisatie van de wake is de oproep van de Duitse anti-islambeweging om maandag 26 januari in Antwerpen op straat te komen. ‘De wake is een onmiddellijk en duidelijk antwoord aan diegenen die verdeeldheid en haat willen zaaien op basis van afkomst of religie. We willen niet dat het Duitse Pegida geïmporteerd wordt in Antwerpen,’ klinkt het.

IEDEREEN UITGENODIGD!

Hart boven Hard nodigt alle verenigingen en burgers die kiezen voor een warme, vreedzame en solidaire samenleving uit aan deze wake deel te nemen.