Protest tegen antimigrantenmars in Antwerpen

Tegen haat en terreur: solidariteit

De aanslagen in Parijs en de terreurdreiging in ons land brachten het gevaar van terroristische aanslagen wel heel dicht bij. Terrorisme is doorgaans gericht tegen de gewone bevolking en wordt door rechts gebruikt in een opbod van repressie en verdeeldheid.

Pamflet van ALS-Antwerpen

In Antwerpen wordt het gebruikt om het leger op straat te sturen. Dat gaat gepaard met elementen van racisme waarbij alle migranten, of toch zeker moslims, worden voorgesteld als potentiële terroristen. Het antimigrantenprotest van Pegida – naar Duits voorbeeld – wil daar gebruik van maken. Het Vlaams Belang wil een actie van ‘Pegida Vlaanderen’ houden op 23 februari om ook hier haat en verdeeldheid te stimuleren.

Repressie vormt geen antwoord op de terreurdreiging. Het biedt geen antwoord op jongeren die geen enkele band voelen met een samenleving die hen geen toekomst aan te bieden heeft. Een land als de VS, met het grootste aantal gevangenen ter wereld, kent niet minder onveiligheid dan andere. Integendeel.

De rechtse partijen zeggen ook dat onder meer onderwijs moet antwoorden op radicalisering. Maar ze besparen al jarenlang op onderwijs, recent nog met de verhoging van het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs. Ze spelen met onze toekomst! Ze besparen op de lonen en levensstandaard van de meerderheid van de bevolking, terwijl de allerrijkste 1% steeds rijker wordt. Dit beleid is een deel van het probleem, niet van de oplossing.

Het internationale beleid van oorlog en inmenging, gekoppeld aan een retoriek van islamofobie, maakt de problemen enkel nog groter. Tegenover de pogingen om haat tegen migranten op straat te organiseren, is een sterk antwoord nodig.

Hart boven Hard roept op tot een mobilisatie voor een ‘Wake voor vrede en respect’ op 23 februari. Actief Links Studenten en Scholieren (ALS) wil op deze wake met een strijdbare jongerengroep duidelijk maken dat wij ons verzetten tegen racisme en verdeeldheid. Alles wat ons verdeelt, verzwakt ons!

Tegelijk willen we ons verzetten tegen het hypocriete beleid dat enkel middelen heeft voor repressie en oorlog, maar steeds meer bespaart op onze levensstandaard en onze toekomst.

  • Actief en eengemaakt verzet van onderuit tegen alle rechtse conservatieve stromingen!
  • Neen aan racisme, seksisme, homofobie, … Alles wat ons verdeelt, verzwakt ons!
  • Crisis: het probleem is de bankier, niet de migrant. Stop het besparingsbeleid. Jobs, geen racisme! Voor degelijke jobs, betaalbare huisvesting en gratis onderwijs voor iedereen!