Oproep ALS om aan betoging openbare diensten deel te nemen. Personeel en studenten: samen sterk!

openbaredienstKomende dinsdag is er in Antwerpen een betoging van het personeel uit de openbare diensten. Het initiatief gaat uit van ACOD, het ABVV in de publieke sector. De volledige publieke sector wordt getroffen door het besparingsbeleid, van het openbaar vervoer over de stadsdiensten tot het onderwijs. Het is belangrijk dat de strijd niet beperkt blijft tot het personeel, ook de gebruikers van openbare diensten zijn slachtoffer van het besparingsbeleid en hebben dezelfde belangen als het personeel. Om de eenheid van personeel en studenten te versterken, verspreiden de Actief Linkse Studenten in Antwerpen onderstaand pamflet dat oproept naar de betoging van komende dinsdag.

Personeel en Studenten: Samen Sterk!

Minder middelen, hoger inschrijvingsgeld, capaciteitsproblemen, steeds grotere klassen in het middelbaar onderwijs, personeel dat meer moet werken voor hetzelfde loon, duurdere voeding en koten…. Dit zijn de gevolgen zijn van de recente besparingsronde in het Vlaams onderwijs. Zowel studenten als personeel worden hard geraakt.

Het Vlaamse onderwijs zakt steeds verder weg in de internationale rakings. Opvallend is het grote verschil tussen de hoogste en de laagste punten in de gemiddelde klas. Het is duidelijk dat een groeiende groep studenten uit de boot valt. Dit heeft veel te maken met de enorme werkdruk die het onderwijspersoneel ervaart in het beoefenen van hun job. Alle passie in de wereld is niet voldoende om je in je eentje te kunnen ontfermen over klassen van meer dan twintig leerlingen in het lager en secundair onderwijs tot letterlijk honderden in het hoger onderwijs. In plaats van de hoge werkdruk aan te pakken en zo ook de kwaliteit te verbeteren, kiest de Vlaamse regering echter resoluut voor een nog slechtere situatie: nog meer besparingen en een nog hogere werkdruk.

Crevits is met haar maatregelen echter weinig origineel. De besparingen van de regering Bourgeois liggen immers perfect in lijn met de ideeën van vermarkting van het onderwijs. De markt en het kapitalisme hebben in ons onderwijs geen rol te spelen. De opleiding van een nieuwe generatie kunnen we niet overlaten aan wat multinationals en hun neoliberale ideologen.

De regeringen zijn vastberaden om de gevolgen van de crisis af te wendelen op de kap van de meerderheid van de bevolking. Nog voor ze hun eerste besparingsplannen hebben afgerond kondigen ze al nieuwe maatregelen aan. Denken dat het bij een eenmalige verhoging van het inschrijvingsgeld zou blijven, is een naïef idee.

Als we een toegankelijk en democratisch onderwijs willen, zullen we ervoor moeten strijden. Gelukkig moeten we dat niet alleen doen. Ook andere lagen van de bevolking gaan in strijd tegen de besparingen. Het vorige actieplan van de vakbonden bracht de regering aan het wankelen. Wanneer studenten en werkenden de krachten verenigen, moeten het mogelijk zijn om de regering en haar besparingsbeleid definitief aan de kant te zetten.

Daarom roepen we op om mee te betogen op 24 maart met ABVV openbare diensten (afspraak 9u30, Astridplein). Studenten en personeel tegen besparingen in onderwijs!