Betoging tegen komst van Marine Le Pen in Brussel

Protest bij de komst van Marine Le Pen naar Brussel vlak na de Europese verkiezingen van 2014

Het Vlaams Parlement ontvangt op 15 september een meeting van het Vlaams Belang, ingekleed als een colloquium met ‘stadskledij’ als dresscode voor de aanwezigen. Hoe het ook verpakt wordt, het blijft een ranzige racistische meeting. VB-voorzitter Van Grieken zal er spreken naast Annemans en Barbara Pas – opmerkelijk: voor Filip Dewinter is er geen spreektijd voorzien. Maar het VB wil vooral een graantje meepikken van de aandacht voor Marine Le Pen, kopstuk van het Front National. Onder de titel ‘grenzen stellen’ wordt de verantwoordelijkheid voor de crisis afgeschoven op vluchtelingen en op de bevolking van Zuid-Europa. Extreemrechts stelt dat het de financiële inspanningen voor asielzoekers en Zuid-Europa wil stoppen om deze middelen aan te wenden om “de belastingen omlaag te halen zodat de economie weer zuurstof krijgt.” Extreemrechts richt zich tegen de slachtoffers van de crisis om de verantwoordelijken ervan te pamperen.

Blokbuster en Actief Linkse Studenten nemen het initiatief voor een betoging tegen de komst van Marine Le Pen naar een meeting in het Vlaams parlement in Brussel. Hieronder onze oproep.

STOP de racistische meeting van het Vlaams Belang!

STOP de dictaten van het Europa van het kapitaal!

Op 15 september organiseert het Vlaams Belang een colloquium in Brussel met onder meer Marine Le Pen die zal spreken over ‘de dictaten van de Europese Unie’ en vooral over de migranten en de bevolking van het zuiden van Europa. De samenwerking tussen het Front National van Marine Le Pen en het Vlaams Belang wordt versterkt door het opzetten van een nieuwe extreemrechtse groep in het Europees Parlement.

We verwerpen de hypocrisie van de Europese Unie. De diepgaande economische crisis van het kapitalisme, het neokoloniale bleeid en de militaire interventies in het Midden-Oosten en in Afrika creëerden politieke instabiliteit, gaven voeding aan sectair geweld en hebben de economie van deze landen ontwricht. Sommigen nemen het risico van een gevaarlijke overtocht over de Middellandse Zee. Het asielbeleid van de EU criminaliseert de vluchtelingen en militariseert de grenzen.

Op twitter stelt het FN “Grenzen en vliegtuigen terug: de oplossing voor Calais en de rest.” Extreemrechts gooit olie op het vuur om racisme aan te wakkeren. Extreemrechts gebruikt migranten als zondebokken voor het economisch falen van het kapitalisme om zo de spanningen en verdeeldheid tussen verschillende groepen in de samenleving te versterken.

Het FN beweert dat het niet aan de Fransen is om te betalen voor de Grieken. De Griekse overheidschuld kan nooit volledig terugbetaald worden. Maar dit zijn niet de schulden van de Grieken, de Spanjaarden, de Fransen, de Duitsers of de Belgen. De gewone bevolking moet niet voor deze schulden opdraaien, het zijn de schulden van de speculanten, de bankiers en de multinationals. Dat wil het FN zoveel mogelijk verborgen houden.

We mogen ons niet laten verdelen. Een eengemaakte strijd van werkenden en jongeren, met of zonder papieren, met of zonder werk, is nodig om het besparingsbeleid in België en Europa te stoppen. Deze strijd is nodig om een plan van massale publieke investeringen af te dwingen om onder meer scholen en sociale huisvesting te bouwen en degelijke jobs voor iedereen mogelijk te maken.

Betoging op dinsdag 15 september om 19u op het Madouplein in Brussel.

Georganiseerd door Actief Linkse Studenten en Blokbuster. De oproep kan ondertekend worden via boris@socialisme.be.

Facebook evenement