Protest tegen komst seksist Julien Blanc naar Antwerpen #takedownjulienblanc

Op 18 september komt Julien Blanc naar Antwerpen. Blanc is een ‘datingcoach’ die seminaries geeft over hoe vrouwen verleiden. Hij is een veel omstreden figuur. Waarom? Omdat de tips en tricks van Blanc niet enkel plat seksistisch (en racistisch) zijn, maar mannen probeert aan te zetten om vrouwen hun ‘weerstand te breken’. Met andere woorden, om vrouwen die nee zeggen te dwingen. Een voorbeeld nodig? Een tijd geleden postte hij een grafiek online die aantoont hoe vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld gemanipuleerd worden om toch te blijven. Blanc beschreef de grafiek met de woorden “Het kan een checklist zijn… #howtomakeherstay” (hoe dwing je haar te blijven).

Het is ontoelaatbaar dat deze figuur de kans krijgt om zijn ideeën te komen promoten in België.

In het najaar van 2014 begon een online campagne #takedownjulienblanc, in gang gezet door de Amerikaanse Jennifer Li. In andere landen is Blanc al de deur gewezen door middel van breed gedragen protest en petities.
Het is duidelijk dat seksisme nog niet verdwenen is uit de samenleving. De recente debatten die gevoerd werden met #wijoverdrijvenniet tonen aan dat er nog steeds schrijnende voorbeelden zijn van uitbuiting en misbruik. De discussie die losbarstte na de zelfmoord van Steve Stevaert in verband met een verkrachtingszaak, en daarvoor de documentaire ‘femme de la rue’ zijn andere recente voorbeelden ervan.

We zullen niet moeten rekenen op deze regering om figuren als Blanc buiten te houden. Deze regering bespaart immers massaal op kinderbijslag, schoolpremie, uitkeringen etc waardoor de vrouw in een maatschappelijk zwakke positie geduwd wordt. Vrouwen verdienen nog altijd minder dan mannen voor hetzelfde werk. Ze worden gedegradeerd tot objecten voor commerciële doelen. We moeten deze verdelende aanvallen antwoorden met collectief en verenigd verzet.

De vrouw mag niet dienen als een object voor de winstwoede van de bedrijven!

Julien Blanc een spreekplatform weigeren is een begin, een brede eengemaakte strijd van onderuit, van mannen vrouwen samen, van elke afkomst, voor gelijkheid en maatschappelijke emancipatie, is de volgende stap.

>> PROTESTACTIE op 18 september in Antwerpen bij het geplande bezoek van Julien Blanc