ALS start mobilisatie naar protest aan Klimaattop in Parijs

  • saveplanetGentse & Antwerpse scholieren starten campagne met slogan ‘system change, not climate change’ en mobiliseren naar de klimaattop in Parijs.

  • Startactie te Gent om 13u aan het Station Gent-St-Pieters op 9 september.

  • Startactie te Antwerpen om 13u op de Groenplaats op 9 september.

De scholieren van ALS op verschillende Gentse en Antwerpse scholen, ondersteunen de oproep van de Climate Express om 10.000 Belgen te mobiliseren naar de klimaatbetoging in Parijs op 29/11. Om de campagne te starten organiseren ze op woensdag 9 september een startactie voor scholieren aan het station Gent Sint-Pieters en op de Groenplaats te Antwerpen.

De komende weken zullen ALS-leden en sympathisanten een spandoek met de slogan “Scholieren voor System Change, Not Climate Change” door minstens 1000 scholieren laten ondertekenen met hun klimaatboodschap. Op 29 november zal het spandoek worden meegedragen in de betoging in Parijs als de stem van de Gentse scholieren.

Simon, ALS-lid op de Steinerschool te Gent zegt:

“De VN-klimaattop is de 21ste in de rij. Al 20 keer kwam er geen serieuze oplossing uit de bus. Dat is ook logisch: we denken dat de belangen van de regeringsleiders en de multinationals die daar vertegenwoordigd zijn, niet liggen bij duurzaamheid en investeringen in groene energie maar bij het veilig stellen van hun winsten.”

Louis, ALS-lid op Sint-Lucas Humaniora te Gent, voegt er aan toe:

“System Change betekent voor ons een maatschappij waarin niet de winsten van een kleine groep multinationals centraal staan, maar de belangen van de meerderheid van de bevolking. Een eerste stap om dat mogelijk te maken zou bijvoorbeeld de hernationalisering van de energiesector onder democratische controle kunnen zijn. Zo zouden we in België de €1,1 miljard winst die Electrabel boekte in 2014 kunnen investeren in een echt plan voor omschakeling naar hernieuwbare energie. Vandaag gaan die middelen echter grotendeels naar de aandeelhouders terwijl gehoopt wordt dat de kerncentrales het nog wel even volhouden.”