Vluchtelingencrisis: blame the system, not its victims!

blameElke dag worden we overstelpt met berichten over vluchtelingenstromen. Het zorgt voor veel discussie. Wat niet zoveel aan bod komt, is de vraag waarom mensen vluchten.

Zijn de vluchtelingen zelf verantwoordelijk voor de ellende in landen als Syrië, Irak of Somalië? Niemand vlucht voor zijn of haar plezier. Het is geen individueel probleem van mensen die willen profiteren, maar een collectief probleem als gevolg van ellende, oorlog, geweld, etc. Ook de Belgische regering draagt daaraan bij, onder meer door mee oorlog te voeren in Libië, Irak of Afghanistan. Er is wel geld om te investeren in nieuwe F35’s maar niet voor mensen in zware nood. Het kapitalisme staat voor uitbuiting van mens en natuur. Dat is de reden waarom mensen vluchten. Pak de multinationals aan, niet hun slachtoffers!

Als Bart De Wever vandaag een apart sociaal statuut voor vluchtelingen eist, dan wordt al snel duidelijk hoe allochtoon en autochtoon tegen elkaar worden opgezet. In realiteit behoren deze mensen bij ons. Ook zij zijn vaders, moeders, broers en zussen, geconfronteerd met dezelfde werkloosheid als wij. Constant gediscrimineerd en verplicht om zich in de armste wijken terug te trekken. De regering probeert de slachtoffers van het besparingsbeleid in eigen land op te zetten tegen de slachtoffers van het buitenlands beleid. Hun verdeeldheid moeten we beantwoorden met solidariteit. De papieren verdelen ons, maar de strijd voor een betere toekomst verenigt ons!

De crisis en de besparingen bij ons zijn niet door de vluchtelingen veroorzaakt. Het waren geen asielzoekers die in 2008 voor de financiële crisis zorgden, dat waren de bankiers en speculanten. Zij hebben hun schulden naar de gemeenschap doorgeschoven en daarvoor moeten wij nu besparen. Hun energiebedrijven brengen dagelijkse onze wereld in bedrang. Terwijl de ijskappen smelten verliezen miljoen mensen hun thuis door overstromingen. De volgende vluchtelingencrisis staat voor de deur. Daarover willen wij, de Actief Linkse Studenten, met u en vluchtelingen van Tamil-afkomst discussiëren op onze meetings volgende week:

  • woensdag 30 september om 19u30 aan de universiteit Antwerpen. R-blok, Rodestraat Facebook evenement
  • donderdag 1 oktober om 19u30 in de Blandijn, universiteit Gent Facebook evenement