Extreemrechtse studenten plannen haatmars in Leuven

Vorig jaar betoogden we in Gent tegen een haatmars van extreemrechts

Veel activiteiten hebben de studenten van het Vlaams Belang dit jaar nog niet aan de dag gelegd, maar op 26 november willen ze een extreemrechtse haatmars in Leuven houden. De NSV (Nationalistische Studentenvereniging) houdt doorgaans steeds in maart een een nationale betoging, maar verschuift nu naar november.

Blokbuster roept op om deel te nemen aan de benefiet voor solidariteit en diversiteit op dezelfde avond in Leuven. Het initiatief voor deze benefiet komt van Comac en wordt ondersteund door onder meer Leuven students for refugees, Hart boven Hard, Burger Opstaand – Solidarity for All, ALS, Masereelfonds, Colora, Intal, KU Leuven Feminist Society en ACV-Jongeren. Zie: https://www.facebook.com/events/515275015320449/

We denken dat het goed is dat er iets wordt georganiseerd om de extreemrechtse haatmars niet zomaar te laten passeren. Voor een betoging is het kort dag en valt 26 november niet op een gemakkelijk ogenblik, vlak voor de mobilisatie naar de klimaattop in Parijs. De geringe aanwezigheid van NSV aan de universiteiten maakt dat een mobilisatie voor een tegenbetoging steeds meer tijd en uitleg vergt onder studenten.

De aanhoudende mobilisaties en de electorale achteruitgang van moederpartij VB hebben NSV in de verdrukking geduwd waardoor de jaarlijkse optochten van extreemrechts steeds kleiner en ouder inzake publiek geworden zijn. Het belang van antifascistische acties is dus groot en levert resultaat op. Vorig jaar waren er in Gent nog slechts 100 extreemrechtse betogers. Dat wordt wel heel weinig.

Niet dat we denken dat de strijd voorbij is of dat mobilisaties niet meer nodig zijn. Integendeel. De context van een vluchtelingencrisis terwijl harde aanvallen op de levensstandaard van de meerderheid van de bevolking worden ingezet, kan tot een grotere ruimte voor racisme en extreemrechtse acties leiden. Voorlopig blijft alles heel beperkt, ook Pegida Vlaanderen slaagt er niet in om ernstige mobilisaties op het getouw te zetten. Maar zowel in Duitsland als in Zweden waren er al incidenten van geweld tegen migranten en asielcentra. Zodra extreemrechts zich voldoende zelfvertrouwd voelt, gaat het een stap verder. En NSV bereidt zich daarop voor. Zo werden vorig jaar enkele activiteiten van ALS aan de Leuvense universiteit verstoord. Ondanks de numerieke zwakte blijft NSV bovendien vertegenwoordigd in de subsidiecommissie van de universiteit.

Niet toevallig wil NSV betogen tegen migranten. Er wordt geklaagd over de “honderdduizenden asielzoekers uit Afrika en het Midden-Oosten”. NSV stelt het voor alsof de komst van asielzoekers de sociale zekerheid in Vlaanderen onder druk zet, terwijl dit natuurlijk komt door het besparingsbeleid van de rechtse partijen. Opmerkelijk dat NSV plots de verdediging van de sociale zekerheid denkt te moeten opnemen. Toen we met de vakbonden protesteerden tegen de aanvallen op de sociale zekerheid, had NSV vooral een probleem met de vakbonden… Met zulke ‘verdedigers’ van ‘onze’ sociale zekerheid hebben we geen neoliberale nationalistische bestuurders nodig.

Volgens NSV is het de instroom uit het Midden-Oosten die Europa kwetsbaar maakt voor “extremisten.” Ze hebben het daarbij wellicht niet over zichzelf maar over terroristen. De uitstroom van Europese wapens en imperialistische inmenging creëerde de basis waarop Islamitische Staat kon ontstaan. Eerst alles plat bombarderen en dan verbaasd zijn dat dit maatschappelijke problemen oplevert, getuigt van bijzonder weinig inzicht. Als extreemrechts vorig jaar nog betoogde voor een Europees leger, is het duidelijk dat het wel erg hypocriet is om dit jaar te pleiten voor een “buitenlandpolitiek gericht op stabiliteit en vrede in het Midden-Oosten.”

De redenen voor de NSV-betoging zijn zoals steeds ondergeschikt aan de echte boodschap: haat tegen migranten, haat tegen links dat opkomt voor een herverdeling van de rijkdom, haat tegen moslims, haat tegen vakbonden, kortom haat tegenover al wie niet meestapt in het enge extreemrechtse mensbeeld.

Dit mag niet zomaar passeren, verzet is nodig. Neem deel aan de benefiet op 26 november in Leuven!