Blokbuster en ALS willen 50 antifascisten naar betoging in Duitsland sturen

24 september: betoging tegen fascistisch geweld in Dortmund

betogingdortmundOp 14 augustus werd een antifascist in het Duitse Dortmund opgewacht door gemaskerde neonazi’s die hem messteken toebrachten. De antifascist kon ontsnappen aan deze moordaanslag. Enkele dagen later volgde een eerste betoging van een alliantie tegen fascistisch geweld. Daarop waren er 800 aanwezigen. Tijdens deze betoging provoceerden gemaskerde neonazi’s vanuit hun hoofdkwartier. Ze ontrolden onder meer een spandoek met ‘HTLR’. Ook hadden ze een spandoek met het cijfer 110  doorstreept, een verwijzing naar het noodnummer voor de politie: de vergeldingsactie van 14 augustus kwam er nadat de antifascist in kwestie klacht had ingediend bij de politie wegens eerder neonazigeweld.

Neonazi’s denken dat ze in Dortmund hun gewelddadige politiek op de straat kunnen doorvoeren. Blokbuster werd daar in de jaren 1990 ook mee geconfronteerd in Brugge. Alternatieve cafés werden toen binnengevallen. Een protestactie tegen de rol van Shell in Nigeria werd in ware commandostijl uit elkaar geklopt. Linkse militanten werden bedreigd. Dit dreigde de volledige linkerzijde in de stad te verlammen. Blokbuster besloot om dit niet te aanvaarden. We organiseerden een nationale campagne tegen fascistisch geweld waarbij we het geweld aan de grote klok hingen en massaal mobiliseerden. We hielden nationale campagnemomenten in Brugge en kregen versterking van buitenlandse antifascisten. Op die manier isoleerden we de neonazi’s in de samenleving. Bij één van de aanvoerders van deze groep sloegen de stoppen helemaal door: hij pleegde een bomaanslag op zichzelf (met een granaat die hij als ex-militair uit Joegoslavië meegebracht had) om Blokbuster te beschuldigen, maar vergat de touwtjes in zijn zakken. Uiteindelijk betoogden we in 1997 met 800 in Brugge tegen fascistisch geweld, onder de betogers ook een bus met 50  Britse antifascisten. Een kleine tegenactie trok een 50-tal neonazi’s. Het zelfvertrouwen van de neonazi’s was gebroken door de campagne tegen fascistisch geweld.

Dit is momenteel ook aan de orde in Dortmund. De eerste betoging heeft de druk van de antifascisten al opgevoerd, de campagne naar een tweede grotere betoging op 24 september doet dit nog meer. Er is een alliantie opgezet van verschillende organisaties, waaronder ook de jongerenafdelingen van de vakbonden en Die Linke. Een sterke campagne gevolgd door een grote betoging kan het zelfvertrouwen van de neonazi’s in Dortmund breken waardoor ze niet langer tot dergelijk openlijk geweld durven over te gaan. Dat moet volgens ons gekoppeld worden aan een sociaal programma van jobs, huisvesting en diensten voor iedereen om de voedingsbodem voor racisme weg te nemen.

Wij willen de Duitse antifascisten ondersteunen. Dit is een ogenblik waarop solidariteit bijzonder sterk geapprecieerd wordt, daar kunnen we zelf van getuigen met de internationale steun die wij in 1997 kregen. Blokbuster wil op 24 september 50 Belgische antifascisten naar Dortmund sturen. We zullen vanuit een aantal regio’s minibussen organiseren, vanuit andere regio’s zullen we enkele auto’s vullen. Dit zal ons minstens 750 euro aan vervoer kosten. Ga met ons mee naar Dortmund, steun ons financieel!

Doe mee: