Protest tegen lokaal van neonazi’s in Elsene (Brussel)

2014: brede antifascistische mobilisatie in Brussel tegen de komst van Marine Le Pen naar het Europees Parlement. Foto: Yannick Renuart.
2014: brede antifascistische mobilisatie in Brussel tegen de komst van Marine Le Pen naar het Europees Parlement. Foto: Yannick Renuart.

Alliance for Peace and Freedom (AFP) is de slecht gekozen naam van een Europese overkoepeling van neonazi’s zoals het Griekse Gouden Dageraad. Dankzij subsidies van de EU, goed voor 600.000 euro, kan de groep een lokaal openen in een chique buurt van Elsene. Dit vormt een gevaar voor jongeren en werkenden in ons land. Op 24 november is er een protestactie van een collectief. ALS neemt deel aan de actie.

Artikel door Julien (Brussel)

AFP groepeert verschillende extreemrechtse organisaties: Gouden Dageraad (Griekenland), Forza Nuova (Italië), Democracia Nacional (Spanje), NPD (Duitsland), maar ook Nation uit ons land. De groep heeft vier zetels in het Europees Parlement: 3 voor Gouden Dageraad en 1 voor de NPD. Hierdoor kan ze eigen structuren opzetten. Met AFP worden gewelddadige neonazistische groepen ondersteund, ook waar die nog niet sterk staan.

Straatgeweld als actiemethode

In 2012 haalde Gouden Dageraad 7% van de stemmen in Griekenland wat goed was voor 18 verkozenen. Drie jaar en een forse campagne van het establishment later behaalde de partij exact hetzelfde resultaat in de verkiezingen van september 2015.

Gouden Dageraad is een groep criminelen en maffiosi. Op basis van het succes in de verkiezingen was er een toename van geweld: 63 aanvallen in de twee maanden na de verkiezingen van 2012. In september 2013 kwam het zelfs tot een moord op de antifascistische rapper Pavlos Fyssas.

Deze methode wordt ook bij ons toegepast. In 2015 wilden militanten van Nation samen met Vlaamse en Franse medestanders een betoging van mensen-zonder-papieren aanvallen. Ze waren slechts met 15 tegenover honderden mensen-zonder-papieren. Ze werkten hun frustraties uit door een dakloze fysiek te molesteren. Verschillende militanten van Nation werden hiervoor veroordeeld.

Afgelopen zomer werd in het Duitse Dortmund een aanslag gepleegd op een antifascistische militant. De moordpoging mislukte gelukkig. Er kwam een sterk protest, onder meer met een betoging van enkele duizenden mensen tegen fascistisch geweld eind september. Blokbuster nam hieraan deel met een grote groep Belgische antifascisten.

Racisme van het establishment zet deur open voor neofascisten

In de politieke debatten komen er regelmatig racistische of seksistische opmerkingen. Denk maar aan de vele schandalen rond Donald Trump met zijn voorstel om een muur op de grens met Mexico te bouwen of zijn opmerking dat alle moslims het land uit moeten. Zijn seksistische opmerkingen waren eveneens degoutant en leidden tot brede verontwaardiging. Op vlak van racisme moet de N-VA niet onderdoen voor Trump. Het doel is verdeeldheid zaaien tussen Belgische werkenden en vluchtelingen. Het racisme van delen van het establishment maakt de nog ranziger extreemrechtse varianten ervan ‘aanvaardbaar.’

In tegenstelling tot wat ze ons voorhouden wordt de economische crisis niet veroorzaakt door de vluchtelingen of migranten. Dat gebeurt door de bankiers en speculanten. Om hun winsten op peil te houden, wordt steeds harder bespaard op onze levensstandaard. Dit leidt tot enorme tekorten en ellenlange wachtlijsten voor sociale huisvesting, plaats op school of in de kinderopvang. Tegen die achtergrond kan verdeeldheid een ingang vinden, zeker als het gestimuleerd wordt door zowel gevestigde politici als de burgerlijke media. Racisme bestrijden we best door in te gaan tegen de voedingsbodem ervan: het kapitalistische systeem.

Jobs, geen racisme!

De antifascistische campagne Blokbuster legt steeds het verband tussen antiracisme en strijd tegen werkloosheid, voor sociale woningen, voor degelijk onderwijs, … We beantwoorden racisme, homofobie en seksisme met solidariteit en een programma gericht op het verenigen van werkenden en jongeren los van hun afkomst, seksuele voorkeur, godsdienst, sekse, ….

Met actief verzet en betogingen is een brede betrokkenheid mogelijk in de strijd tegen extreemrechts. Wij zijn voorstander van massamobilisatie waarmee we neonazi’s in een defensieve positie duwen zodat hun zelfvertrouwen om naar buiten te treden gebroken wordt. Met hun lokaal in Elsene willen ze uit de donkerste riolen kruipen en een stabiele structuur voor neonazi’s uitbouwen. Dat mogen we niet toelaten.

Er is een campagne met democratische algemene vergaderingen en grote acties nodig. Daarmee kunnen we zoveel mogelijk jongeren, wijkbewoners, antifascisten, … betrekken om de druk op te voeren. Deze campagne is tevens een goede gelegenheid om de strijd tegen racisme en fascisme te koppelen aan een algemeen verzet tegen besparingen en kapitalisme.

Blokbuster en LSP steunen de oproep voor een protestactie op 24 november en roepen op tot deelname. Meer info over de oproep vind je op de pagina van het facebookevenement.

24 november: 19u voor het gemeentehuis van Elsene (Fernand Cocqplein 8)