Protest tegen Theo Francken in Gent

Foto: Jean-Marie Versyp

Een goeie 300 manifestanten stapten gisterenavond door het Gentse stadscentrum in een korte solidariteitsmars om te protesteren tegen het beleid en de uitspraken van Theo Francken. Francken was op bezoek in Gent en sprak op uitnodiging van het Vlaams RechtsGenootschap in de gebouwen van de UGent aan de Ledeganckstraat. De voorbije dagen deed hij opnieuw een Trumpiaanse uitspraak die veel controverse uitlokte. Hij riep Artsen Zonder Grenzen op te stoppen met de reddingsoperatie in de Middellandse Zee omdat deze een aanzuigeffect uitoefenen op de vluchtelingen. Met dezelfde redenering beweren neoliberalen dat de werkloosheidsuitkeringen aanzetten tot werkloosheid. Misschien vermoeden ze ook dat een ziekteverzekering aanzet tot ziek worden.

Door Bart Vandersteene

Deze misselijk makende uitspraken zijn een uiting van het cynisme in deze samenleving. Politici als Francken en Trump misbruiken het vluchtelingendossier, waar ze met hun oorlogspolitiek zelf verantwoordelijk voor zijn, om de gewone bevolking angst aan te jagen. Op die manier leiden ze de aandacht af van het asociale beleid dat ze zelf voeren.

ALS en LSP participeerden aan de manifestatie met slogans die verwezen naar de oorzaak van de vluchtelingenproblematiek. We spraken de aanwezigen aan over de oorlogspolitiek en de kapitalistische uitbuiting en vroegen hen actief te worden in onze strijd voor een andere, socialistische samenleving.

Na de korte manifestatie vertrokken we richting Ledeganckstraat om andere activisten te vervoegen die weinig zin hadden in een wandeling door het stadscentrum en actie wilden voeren daar waar Francken zou komen spreken. Jammer dat de organisatoren van de solidariteitsmars niet opteerden om de mars daar te laten eindigen. Met een mars door de studentenbuurt was deze zeker nog aangegroeid tot minstens 500 en was een sterke protestactie aan de gebouwen van de universiteit met vele honderden aanwezigen mogelijk geweest. Desondanks was het zinvol om een 50-tal actievoerders luid en duidelijk te laten verstaan dat we Francken z’n uitspraken niet pikken en er geen plaats voor dit soort discours zou mogen zijn aan onze universiteit.

Foto’s door Jean-Marie:

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF