Betoging “Abortus: de vrouw beslist!” en delegatie tegen seksisme

Op donderdag 28 september waren we met bijna 2000 op een betoging in Brussel voor vrouwenrechten, voor de vrijheid van vrouwen om zelf te beslissen over hun lichaam en voor het recht op toegang tot abortus en gezondheidszorg! Naast vele andere Belgische en Europese vrouwenorganisaties was ook de campagne ROSA (Reageer tegen Onderdrukking, Seksisme en Asociaal Beleid) aanwezig met een levendige jongerendelegatie. Het is al enige tijd geleden dat we nog zo’n mobilisatie hebben gezien voor het recht van vrouwen om over hun lichaam te beschikken.

Verslag door de campagne ROSA

Betoging ‘Abortus, de vrouw beslist!’

De campagne ROSA heeft van in het begin deelgenomen aan het initiatief voor de Europese betoging voor het recht op abortus, in solidariteit met de strijd van de Spaanse, Poolse, Ierse, Amerikaanse, … vrouwen. Een beetje overal proberen reactionaire bewegingen een controle op te leggen over de lichamen van vrouwen. Tegelijk zien we echter dat strijd loont. Zo heeft de brede beweging voor het recht op abortus in Ierland – waarin ROSA-Ierland een centrale rol speelt – eindelijk verkregen dat een referendum over deze kwestie zal worden gehouden. Vandaag kan abortus nog steeds bestraft worden met gevangenisstraffen tot 14 jaar en het verbod is ingeschreven in de grondwet.

We hebben ook betoogd om in België een fundamenteel recht op abortus te verkrijgen, maar niet alleen dat: we verdedigen een pro-keuze houding. We hebben nood aan een herfinanciering van de openbare diensten om ze toegankelijk, kwaliteitsvol en gratis te maken opdat voorbehoedsmiddelen en een degelijke seksuele opvoeding in het onderwijs kunnen bekomen worden, evenals toegankelijke en veilige abortus! Maar om een echte keuze te verzekeren, verdedigen wij ook het recht om kinderen te hebben zonder te riskeren in armoede te vervallen: voor een kinderbijslag die de reële kosten van een kind dekt, voor degelijke jobs en voldoende openbare diensten! Daarom riepen we o.a. de volgende slogan: “openbare crèches, gratis voorbehoedsmiddelen.”

Delegatie tegen seksisme

Zo’n 200-tal studenten hebben deelgenomen aan de delegatie tegen seksisme, georganiseerd door campagne ROSA, die vertrok aan de ULB en langs de VUB trok. Die levendige jongerenbetoging vervoegde vervolgens de Europese betoging voor het recht op abortus.

Het recht van vrouwen om over hun lichaam te beschikken, houdt ook het recht in zich te kleden zoals men wil. Het schandaal van de email voor de proclamaties in de geneeskunde van juni, waarbij vrouwen werden aangeraden “een rok of een jurk te dragen, evenals een mooi décolleté” illustreert de noodzaak van een stevige campagne tegen seksisme op onze campussen en onze scholen, maar ook voor een degelijke toekomst voor ons allen.

Deze week was voor de ingang van de ULB een publiciteitswagen geparkeerd die promotie voerde voor “sugar dating”, waarbij prostitutie onder studentes gebanaliseerd werd. Dat versterkt nog de nood van een beweging tegen seksisme. Met de studiekost, de hoge prijzen voor vervoer en woonst, waarbij zich vaak nog familiale problemen voegen die te wijten zijn aan de besparingspolitiek – neemt de precarisering van studenten stevig toe. Vechten tegen seksisme betekent ook vechten, enerzijds tegen de politiek die de toegang tot studies bemoeilijkt en anderzijds tegen zij die profiteren van deze situatie met campagnes die studentes aanzetten zich te prostitueren om in hun noden te voorzien. “We zouden ons niet moeten prostitueren om de studies te betalen!”, was te lezen op de borden die we meedroegen.

Met de campagne ROSA verdedigen we het idee dat de strijd tegen seksisme geen strijd is van vrouwen tegen mannen, maar een strijd tegen een regering die een besparingspolitiek voert die steeds meer jongeren en arbeiders (met of zonder werk) precariseert en waarbij vrouwen de grootste slachtoffers zijn.

Volgende afspraak: maandag 2 oktober voor een voorstellingsvergadering van campagne ROSA – Reageer tegen Onderdrukking, Seksisme en Asociaal beleid – in Brussel

We willen discussie voeren over de opbouw van een campagne om het seksisme van onze campus te verwijderen. Op deze vergadering kan je al je vragen over campagne ROSA stellen en samen met ons nadenken en discussiëren over het project dat we willen uitwerken voor ROSA-Brussel. Afspraak om 18u30 in lokaal H1302, ULB Solbosch. Meer info: 0486 30 18 91 (Marisa)

 

Een fotoreportage door Liesbeth:

Fotoreportage met ook enkele video’s door Mario:

Print Friendly, PDF & Email