Campagne ROSA eist in Gent concrete maatregelen in strijd tegen seksisme

Campagne ROSA Gent wil van het Gentse stadsbestuur concrete maatregelen in de strijd tegen seksisme !

– VOOR 1000 EXTRA PLAATSEN IN DE KINDEROPVANG !

Gent wil graag een jonge, dynamische en bruisende stad zijn, maar slaagt er niet in voldoende kinderopvang te organiseren voor haar inwoners. Er kwamen de voorbije jaren extra plaatsen bij, maar de tekorten blijven schrijnend. Per 100 kinderen van 0-2 jaar zijn er in Ledeberg bijvoorbeeld slechts 16 plaatsen in de inkomensgerelateerde opvang. In Oud-Gentbrugge zijn er dat 13 en in de Dampoortwijk 17. Campagne ROSA eist van het stadsbestuur een noodplan om 1.000 extra plaatsen te voorzien in de stedelijke crèches. Gelijke onderwijskansen beginnen met kinderopvang!

– STOP KINDERARMOEDE !

GEEF ELK KIND EEN GRATIS, WARME EN GEZONDE SCHOOLMAALTIJD – DAT IS PAS EEN PRESTIGEPROJECT !

Er heerst schrijnende armoede in Gent. Deze wordt pijnlijk duidelijk in de Gentse scholen wanneer kinderen met een schamele brooddoos naar school komen. Het stadsbestuur kan elk kind een gratis gezonde maaltijd garanderen. Dit zou een enorm wapen zijn tegen de impact van kinderarmoede op de gezondheid van deze kinderen en hun toekomstige kansen in deze samenleving. De schoolmaaltijden zijn recent een pak duurder geworden. Er zijn sociale correcties maar toch blijft de maandelijkse schoolfactuur, zelfs voor kleuters, een serieuze hap uit een gezinsbudget. Stad Gent: onderneem actie!

– SEKSISME BESTRIJDEN OP SCHOOL !

De ROSA-scholieren eisen concrete actie in de strijd tegen seksisme op de Gentse scholen. De zware besparingen op onderwijs van de laatste jaren beperken de ruimte om op school seksisme, LGBTQI+fobie en andere vormen van discriminatie echt bespreekbaar te maken en te bestrijden. Naast symbolische initiatieven en informatieprojecten zijn er ook heel concrete maatregelen die de schepen van onderwijs en schooldirecties kunnen nemen. De ROSA-scholieren eisen daarom:

– Te kunnen dragen wat we willen zonder daarbij lastig gevallen te worden!
– Gratis hygiënische producten en vrouwen)condooms/middelen voor veilig vrijen in iedere WC !
– Degelijke lessen seksuele voorlichting die niet alleen gericht zijn op heteroseksualiteit, die verder gaan dan biologie, waarbij wordt ingegaan op seksisme, wederzijdse toestemming, het verschil tussen gender en geslacht,…
– 8 maart – Internationale Vrouwendag – in teken van vrouwenstrijd, ook op school!
– Meer middelen voor onderwijs!

Foto’s door Jean-Marie:
ROSA Gent: voor een stad zonder seksisme // Jean-Marie