Fantastisch scholierenprotest: jongeren beginnen strijd voor planeet en toekomst!

Deze morgen stroomden honderden voornamelijk Nederlandstalige scholieren toe aan het Centraal Station in Brussel. Het enthousiasme en de vastberadenheid waren bijzonder groot. De jongeren riepen slogans, waarna de ongeveer 2.000 aanwezigen in betoging vertrokken en nog honderden extra jongeren onderweg meetrokken. Het totaal aantal betogers liep op tot wellicht 3.500! De slogans op de tientallen zelfgemaakte borden gaven uitdrukking aan een gevoel van dringendheid: “Zonder klimaat, geen toekomst”, “Vechten voor onze toekomst”, “There is no planet B”, … We zullen inderdaad moeten strijden voor onze toekomst! In dit systeem tellen enkel de winsten op korte termijn, een logica die regelrecht ingaat tegen de belangen van gewone werkenden, jongeren en onze planeet.

De bijeenkomst vandaag kwam er na een oproep door twee scholieren uit Mortsel. De afgelopen dagen begon het protest te groeien. Er ontstonden discussies op sociale media, tal van groepen scholieren sloten zich bij de oproep aan. We zien het begin van een beweging. Op de historische klimaatmars van 2 december was de sterke aanwezigheid van jongeren al opmerkelijk. Nu begint de jeugd de strijd voor de planeet en de toekomst!

De Actief Linkse Scholieren waren deze morgen aanwezig en benadrukken het belang van de volgende acties. Op 27 januari is er een nieuwe grote klimaatmars ‘Rise of the Climate.’ Daar willen we duidelijk maken: “Our Climate, not their business.” Er begint ook een internationale oproep te groeien voor scholierenstakingen op 15 maart. De oproep van Greta Thunberg in Zweden kreeg al navolging met jongerenprotest in onder meer Australië. Op 15 maart kunnen we wel eens de eerste grote internationale actiedag van jongeren voor het klimaat zien. Laat ons opbouwen naar de acties. Waarom geen actiecomité in jouw school opzetten om te discussiëren en te beslissen over hoe we van die acties een succes maken?

Foto’s door Geert

Foto’s door Fabian en Emily

Enkele video’s: