Betoging tegen asociaal en onmenselijk asielbeleid

Ondanks de regen waren er vandaag toch ruim 2.500 betogers in Brussel om te protesteren tegen het repressieve en asociale beleid dat de verantwoordelijkheid voor het feit dat mensen vluchten bij de vluchtelingen zelf legt. Na jaren van harde aanvallen op werkenden, uitkeringstrekkers, gepensioneerden, … wordt bovendien geprobeerd om de verantwoordelijkheid voor het besparingsbeleid bij vluchtelingen en nieuwkomers te leggen. Wij moeten duidelijk zijn: het zijn niet de vluchtelingen die voor sociale tekorten zorgen, maar het neoliberale beleid dat de winsten van de grote bedrijven voor alles plaatst.

De afgelopen maanden werd het repressieve karakter van het beleid tegen vluchtelingen opgedreven. Er was een ontmenselijking met als triest dieptepunt de dood van de kleuter Mawda. Het is niet omdat Francken nu niet langer staatssecretaris is, dat wie solidair is met wie het moeilijk heeft gerust kan zijn. Francken zette het beleid van zijn voorganger verder, die voorganger is meteen ook zijn opvolger: Maggie De Block. Alle gevestigde partijen stappen mee in de logica van repressie en zondebokbeleid. Recent waren er nog de uitspraken van SP.a-voorzitter Crombez waar we op deze site op reageerden.

Het protest vandaag was een belangrijk tegengeluid voor de eenheidsboodschap van de gevestigde partijen. Van daaruit kunnen we een ernstig debat opstarten over de redenen waarom mensen geen andere uitweg zien dan vluchten en hoe we daartegen ingaan. Het betekent opkomen tegen oorlog, ellende en neokoloniale plundering. Daarnaast moeten we niet de slachtoffers van het asociale beleid straffen, maar samen strijden tegen het beleid. Dat kan rond wat ons verenigt: opkomen voor degelijke jobs, leefbare pensioenen, goede openbare diensten, …

Vandaag verspreidden wij een pamflet om op te roepen tot protest tegen extreemrechts dat racistische vooroordelen en geweld ophitst. De afgelopen maanden voelde extreemrechts zich gesterkt. Zo waren er de mars tegen Marrakech en de betoging in Ninove, telkens op initiatief van een alliantie rond het Vlaams Belang waarin de neonazi’s van Schild & Vrienden een prominente rol speelden. Nu ‘eindbaas’ Van Langenhove voor het Vlaams Belang opkomt in Vlaams Brabant, dreigt de jaarlijkse NSV-betoging (dit jaar in Leuven) de volgende afspraak van deze extreemrechtse bende te worden. We mogen dit niet laten passeren: antifascistisch verzet is noodzakelijk!

Foto’s door Liesbeth: