Klimaatprotest zet door

Het klimaatprotest houdt aan. Op donderdag 7 februarir werd opnieuw in verschillende steden betoogd. De grootste betoging was in Leuven waar de politie sprak over 10.000 aanwezigen. In Kortrijk waren er een duizendtal betogers, in Brussel 5.000, in Luik 500. Het protest slaat ook over naar Nederland waar vandaag op een eerste actiedag in Den Haag naar schatting 30.000 jongeren bijeenkwamen! Volgende week is er een betoging in Brussel.

Pogingen om het jongerenprotest te criminaliseren, mislukken. In het kader van het ontslag van Joke Schauvliege leek het alsof activisten die een sms-campagne voeren misdadigers zijn waarvan de voormalige minister het trieste slachtoffer was. Daarover gaat het echter niet. Het protest is gericht tegen het gebrek aan ernstig klimaatbeleid, niet over wie nu net de minister is die daarop toeziet. Dat het niet om Schauvliege gaat, werd duidelijk op het klimaatprotest van deze donderdag. Ook na haar ontslag zijn er veel betogers. Het schitterende nieuws van de grote betoging in Nederland bevestigt helemaal dat het niet om Schauvliege gaat: nog meer dan in Franstalig België hebben de jongeren daar nog nooit van haar gehoord maar toch protesteren ze massaal.

De nieuwe donderdagse actiedag bracht opnieuw duizenden op de been. Er wordt opgeroepen naar Brussel volgende donderdag. De oproep voor de internationale schoolstaking op 15 maart wint ook aan gewicht. Het internationale karakter van die oproep is aantrekkelijk. Bovendien biedt het ons een kans om op te bouwen naar een nieuw hoogtepunt.

Daarnaast duiken inhoudelijke discussies op. Zo weigeren Students 4 Climate en Climaxi volgens ons terecht om mee te werken aan ‘Sign For My Future’, een campagne gefinancierd door grote bedrijven. Het werpt de vraag op vanuit welke hoek we antwoorden en oplossingen kunnen verwachten. Wij denken dat we daarvoor niet op de grote bedrijven moeten rekenen, maar dat we net van onderuit doorheen protest een krachtsverhouding moeten opbouwen zodat we kunnen breken met het huidige systeem.

Hieronder enkele beelden:

LEUVEN:

 

LUIK:

KORTRIJK: