Succesvolle klimaatmars in Brugge toont potentieel 15 maart

Op woensdag 20/02 vond in Brugge een geslaagde (scholieren) klimaatmars plaats met 1600 aanwezigen. We vormden met de Actief Linkse Studenten & Scholieren een strijdbaar blok.

Verslag door Frede (Brugge)

De burgemeester hield een toespraak in het midden van de betoging. Het gebeurt tegenwoordig vaker dat op YFC betogingen leden van het stadsbestuur de betogers toespreken. Ze kunnen dit gemakkelijk doen door het wegblijven van concrete eisen waardoor ze gemakkelijker de beweging kunnen recupereren in hun eigen voordeel.

De Actief Linkse Studenten & Scholieren eisen meer en gratis openbaar vervoer om echte verandering te zien. Mocht zo’n eis gesteld worden dan kan het stadsbestuur onder druk geplaatst worden. Ze zeggen wel dat ze de beweging steunen en willen samenwerken, maar met een concrete eis kan je ze verplichten een belofte te maken of ze ontmaskeren als tegenstanders van de beweging.

Nu is het belangrijk dat op de verschillende middelbare scholen en hogescholen actiecomités in discussie gaan over concrete eisen en hoe de mobilisatie voor 15 maart, de internationale scholierenstaking zo succesvol mogelijk te maken.

Ook de AC van het ABVV heeft een stakingsaanzegging ingediend voor die dag. Er is dus het potentieel om over heel België met duizenden scholieren, studenten, leerkrachten en werknemers uit andere sectoren te betogen tegen de politieke roekeloosheid omtrent de klimaatproblematiek.