Strijdbaar protest op 8 maart

De internationale vrouwendag als dag van strijd staat stilaan terug op de agenda. Op 8 maart waren er dit jaar opnieuw grotere protestacties met op een aantal plaatsen ook de eerste vrouwenstakingen. De grootste betoging was die in Brussel met duizenden aanwezigen. Op initiatief van campagne ROSA was er ook in Gent opnieuw een betoging met honderden aanwezigen.

VRT Nieuws met Celia en de ROSA-delegatie

Campagne ROSA speelde een prominente rol in het protest. We benadrukten dat de strijd tegen seksisme en die tegen besparingen dezelfde is en verdedigden eisen als een hoger minimumloon (14 euro per uur), hoger minimumpensioen (1500 euro per maand), individualisering van uitkeringen en optrekken ervan tot boven de armoedegrens. Die eisen kunnen we enkel afdwingen door een gezamenlijke strijd van vrouwen én mannen. Een systeem dat gekenmerkt wordt door ongelijkheid – de 1% rijksten bezitten evenveel als de 99% anderen – kan nooit echte gelijkheid toekennen. Er is dus strijd voor een ander systeem nodig. Vandaar dat wij opkomen voor een socialistisch feminisme: we vechten voor een socialistische samenleving waarin de behoeften en noden van iedereen centraal staan, niet de winsten van een handvol superrijken.

Actie aan UGent

In Brussel waren er verschillende acties in de loop van de dag. Campagne ROSA sprak op het piket aan het Brugman-ziekenhuis en op de walkout aan de VUB waar er een honderdtal aanwezigen waren die vervolgens naar de betoging aan het Centraal Station kwamen (zie reportage van Bruzz.be over die walkout). In Gent namen we deel aan de bijeenkomst aan het rectoraat op de middag. Op de avondbetoging in Brussel was er een levendige en grote delegatie van campagne ROSA. De opkomst voor de betoging lag boven de verwachtingen, het plein aan het Centraal Station kon de toevloed amper aan. Het blok van campagne ROSA – met een 500-tal betogers – was erg jong en dynamisch. Het trok de aandacht van onder meer het VRT Journaal en RTL nieuws. ‘My body, my choice’ en ‘Résistance’ waren populaire slogans. Op het eindpunt was Emily Burns, de nationale coördinatrice van campagne ROSA, één van de sprekers. “Niet de mannen verdienen te veel, de lonen zijn te laag,” merkte ze op. Emily wees ook op de overwinning in de strijd voor gelijke lonen door het gemeentepersoneel van Glasgow. Ze eindigde met de nood aan een socialistische samenleving.

Foto’s van de betoging in Brussel (door Liesbeth)

Foto’s van de betoging in Brussel (door Fabian)

Foto’s van de betoging in Gent

Foto’s van de betoging in Gent (door Jean-Marie)