Straffe eerste edities van ‘Pride is a Protest’

Vandaag is het de verjaardag van het massaal protest tegen homofoob geweld in Stonewall in 1969. Agenten vielen een bar binnen waar veel LGBTQI+-mensen waren. De repressie was niet uitzonderlijk, het antwoord van de aanwezigen wel: ze verdedigden zich. Het nieuws hierover ging rond en er ontstond massaal protest op straat. Dit is de oorsprong van de Pride. Met ‘Pride is a Protest’ wil Campagne ROSA de traditie van strijdbaar protest nieuw leven inblazen.

Dat protest nodig is, blijkt uit internationale voorbeelden zoals de homofobe wetten van Orban in Hongarije. Tijdens de WK-wedstrijd tussen Nederland en Tsjechië mochten de oranje supporters geen regenboogvlaggen in het fandorp in Boedapest meenemen. Het toonde zowel de brede solidariteit in het verzet tegen homofobie als de noodzaak om actief te protesteren.

Het is niet enkel in het buitenland dat er homofobie is. Ook bij ons betekent de toenemende wettelijke gelijkheid niet dat er echte gelijkheid is. De emotionele getuigenissen tijdens de open micro van de Pride is a Protest in Gent gaven aan dat er nog veel vooroordelen bestaan, maar ook dat een systeem van tekorten leidt tot spanningen en discriminatie. Zoals we in aanloop naar de acties op deze site schreven: “Het komt erop aan de maatschappij fundamenteel te veranderen, en niet gewoon hier en daar van een likje (regenboog)verf en herstellingswerken op korte termijn te voorzien.” (Lees ons artikel: https://nl.socialisme.be/87474/lgbtqi-echte-gelijkheid-moet-nog-afgedwongen-worden)

Pride is a Protest kende eerste edities in Antwerpen, Brugge en Gent. Vanuit Leuven, Luik en Brussel werd collectief vertrek naar de betoging in Gent voorzien. Met 600 betogers was de actie in Gent het grootst, daar heeft Campagne ROSA de sterkste traditie van strijdbaar protest gevestigd. Met 150 aanwezigen was de betoging in Brugge opmerkelijk sterk. In Antwerpen waren we met 35. Dat is voorlopig nog kleiner, maar een goede start met een enthousiaste basis voor meer protest. Aansluiten en actief worden bij Campagne ROSA is de beste manier om te bouwen aan volgende acties tegen LGBTQI+-fobie en alle andere vormen van onderdrukking.

Sluit aan bij Campagne ROSA: https://nl.campagnerosa.be/lid-worden 

VIDEO

Reportage op het VRT-Nieuws:

Reportage op lokale televisie in Antwerpen:

Video vanop de betoging in Brugge:

FOTO

Fotoreportage door Liesbeth met enkele foto’s van de actie in Antwerpen gevolgd door foto’s uit Gent:

Fotoreportage door Pol van de actie in Brugge: