Solidariteit met Chileense strijd

Afgelopen zaterdag werd in Brussel actie gevoerd aan de Chileense ambassade in Brussel. Een honderdtal activisten kwam bijeen om te protesteren tegen de politierepressie tegen de Chileense jongerenbetogers en stakers. De jongeren in Chili voeren actie voor gratis en degelijk onderwijs. Vorige week was er een algemene staking in het land. LSP en ALS namen deel aan de solidariteitsactie van afgelopen zaterdag.

Onder de regering van Allende begin jaren 1970 werden een aantal hervormingen doorgevoerd, onder meer op het vlak van onderwijs. Sommigen omschreven de situatie in het land met de stelling dat zelfs de ‘armen lezen op de tram’. Toen de reactionaire dictatuur aan de macht kwam, werd grondig huis gehouden in alle sociale verworvenheden. Het onderwijs werd (samen met alle andere sectoren van de economie) geprivatiseerd. Er waren martelingen en ontvoeringen, repressie, censuur en terreur door het regime. Dat droeg allemaal bij tot de harde neoliberale doctrine, die meteen ook in de grondwet werd ingeschreven. De huidige rechtse president, de miljardair Piñera, beloofde onderwijs voor het volk tijdens de verkiezingen, maar opteert nu voor een aanval op het openbaar onderwijs.

Wij steunen de eisen voor gratis en degelijk onderwijs. We zijn solidair met de algemene staking in Chili en steunen lokale protestacties in ons land.