Brussel. Solidariteitsbetoging met de strijd in Spanje

Gisteren waren er een 200-tal betogers in Brussel in een actie tegen het besparingsplan van de Spaanse regering van Rajoy en uit solidariteit met het verzet in Spanje. Op dezelfde dag waren er in niet minder dan 80 steden in Spanje maar liefst twee miljoen betogers! De woede tegenover het asociale beleid is immens. De solidariteitsactie in Brussel werd georganiseerd door het Actiecomité Europa met de steun van de Spaanse vakbonden CCOO en UGT. Die hadden een spandoek bij met dezelfde slogan als in vele Spaanse steden: ‘Quieren arruinar el país, hay que impedirlo, somos más’: ze willen het land naar de vaantjes helpen, we moeten hen stoppen, wij zijn met meer.

De betoging trok van het Luxemburgplein naar de Spaanse ambassade. Aanleiding was het besparingsplan dat in het parlement werd gestemd: verhoging van de BTW met 3%, verlaging van werkloosheidsuitkeringen (Rajoy verklaarde schaamteloos dat werklozen maar harder naar werk moeten zoeken!), afschaffing van de eindejaarspremie voor ambtenaren en nog verdere aanvallen op de pensioenen.

Een nieuw gegeven in de Spaanse strijd is het feit dat heel wat agenten zich bij de betogers aansluiten. Dat is indicatief voor de diepe haat tegen de politici. De agenten worden ook geraakt door de besparingsmaatregelen. Onder meer in Valencia betoogde de politie met slogans als: “No hay bastante Policía para tanto chorizo” en “Políticos ladrones, la Policía hasta los cojones” (‘Niet genoeg agenten voor zoveel dieven’ en ‘stelende politiekers, de politie heeft er genoeg van’). Een vertegenwoordiger van de politie verklaarde dat er ongeveer 1500 agenten op de betogingen waren.

Het komt er nu op aan om de strijd verder te zetten met een oplopend actieplan van algemene stakingen, te beginnen met een algemene 48-urenstaking in het kader van een actieplan om de regering ten val te brengen en voor het opbouwen van een echte democratie van onderuit, vanuit het volk.

 

Clara Aguila, kandidaat voor ‘Gauches Communes’ in St-Gillis en Anja Deschoemacker, lijsttrekker in dezelfde gemeente

Anja en Clara samen met Europarlementslid Paul Murphy (Socialist Party, Ierland) en zijn medewerker Finghin Kelly