Jongeren in actie tegen Front National en extreemrechts

14110279287_39aa81855f_zNa een oproep van de Franstalige KAJ, de Jeunes Organisés et Combattifs (JOC), mobiliseerden verschillende organisaties waaronder de Actief Linkse Studenten voor een protestactie tegen de komst van Marine Le Pen naar het Europees Parlement en tegen de groei van extreemrechts. Er waren ongeveer 2.500 betogers op het Luxemburgplein.

De antifascistische protestactie werd al gauw een betoging die langs het Europees Parlement trok en vervolgens naar de kantoren van de Europese Commissie trok. Thomas Englert, de woordvoerder van de JOC, verklaarde aan de media: “De resultaten van de Europese verkiezingen zijn meer dan verontrustend. Overal in Europa gaat extreemrechts erop vooruit. Dat gebeurt op basis van de crisis en de wanhoop, die versterkt zijn door het besparingsbeleid. Dat beleid wordt gevoerd in naam van de speculanten, bankiers en hun lobbies. Ook in ons land kunnen racisme en nationalisme hierop inspelen (…) Extreemrechts komt niet uit de lucht gevallen, het kan groeien op een voedingsbodem van wanhoop, miserie en angst. Het doel van deze betoging is niet alleen om ons uit te spreken tegen extreemrechts maar ook om te protesteren tegen de sociale afbraak die de groei van extreemrechts mogelijk maakt. We spreken ons ook uit tegen die partijen die zich links voordoen, maar een beleid voeren waarbij de pensioenleeftijd wordt verhoogd of waarbij de werkloosheidsuitkering in de tijd wordt beperkt. Dat beleid zet mensen ertoe aan om voor extreemrechts te stemmen. Wij willen een echt links beleid.”

Op de actie waren er vooral jongeren die gemobiliseerd werden met een Facebookoproep die amper 48 uur op voorhand werd gelanceerd. Het was een erg strijdbare betoging. De opkomst en de strijdbaarheid tonen het potentieel van antifascistische strijd en van verzet tegen het besparingsbeleid.

Recent werd op een Europese bijeenkomst van antifascisten in Athene opgeroepen om rond 9 november, een datum waarop traditioneel antifascistische acties plaatsvinden in het kader van de herdenking van de Kristalnacht van 9 november 1938 (een pogrom door de nazi’s tegen de joden in heel Duitsland), een Europese actiedag te houden. De mobilisatie van gisteren toont aan dat een dergelijke oproep een brede steun kan krijgen in ons land.


Hieronder een reeks foto’s door Loïc (Luik)