Gentse scholieren protesteren tegen verhoging inschrijvingsgeld

gent28Nog voor de maatregel volledig in kannen en kruiken is en nog voor de studenten opnieuw aan hun academiejaar begonnen zijn, was er in Gent al een eerste geslaagde scholierenactie tegen de geplande verhoging van het inschrijvingsgeld. Een 80-tal jongeren uit een tiental verschillende scholen verzamelde aan het rectoraat en trok naar het Sint-Pietersplein waar nog een bijeenkomst werd gehouden.

De afgelopen dagen werd aan verschillende scholen campagne gevoerd en viel al op dat er een enorme woede is tegenover de plannen om fors te besparen op onderwijs. Terwijl er wel middelen zijn om pakweg dure F35’s te kopen, wordt bespaard op onze toekomst maar ook op onze ontspanningsmogelijkheden (denk maar aan de prijsverhogingen voor jeugdbewegingen en sportclubs).

De Actief Linkse Scholieren namen het voortouw om al een eerste actie te organiseren om het scholierenprotest mee op gang te trekken. Er is immers geen enkele reden om daarvoor te wachten. We willen direct beginnen met het opzetten van actiecomités in de scholen om de strijd te organiseren en te versterken.

Op het St Pietersplein namen verschillende scholieren het woord en daaruit bleek een bereidheid om actiegroepen op te zetten. Ook werd gehamerd op het asociale karakter van de besparingen die onze toekomst bedreigen. Een scholiere stelde: “We moeten niet alleen onder jongeren de strijd organiseren, maar ook onze ouders betrekken. Die liggen soms wakker van de verhogingen van het inschrijvingsgeld en uiteindelijk betalen zij.” Een andere scholier stelde weekendwerk gezocht te hebben omdat zijn ouders het inschrijvingsgeld niet konden betalen, maar dat ook dit niet evident is. “Voor 40 F35’s hebben ze wel geld, voor onze toekomst niet. Dat is absurd. Er wordt op onderwijs bespaard om oorlog te kunnen voeren.”

Een jongere die twee jaar in de VS had gestudeerd, zei dat hij speciaal was teruggekomen om hier verder te studeren omdat dit in de VS niet betaalbaar is. “Studenten betalen er 20.000 tot 40.000 dollar per jaar en verlaten de unief met 200 tot 300.000 dollar schulden. Als we hier niets doen, zal hetzelfde gebeuren. We moeten nu de strijd aangaan voor gratis onderwijs, zoals dit overigens in landen als Noorwegen bestaat. Dat kan hier ook, zeker als we de prijs van die straaljagers horen.”

Een scholier van de Voskeslaan zei: “Nu hebben we les in containers die in de winter te koud zijn en in de zomer te warm. Ook voor de scouts moeten we meer betalen. Alles wat voor ons belangrijk is, wordt duurder.”

De roep naar meer publieke middelen voor onderwijs wordt breed gedeeld. Wij willen geen systeem waarin onze toekomst wordt weg gesaneerd om extra cadeaus te geven aan de superrijken of om oorlogstuig te kopen. We willen onze organiseren om het verzet tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld te organiseren en op te komen voor een alternatief waarbij het geld gebruikt wordt voor sociale noden zoals jobs, huisvesting, kinderbijslag, onderwijs,…

Een beweging tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld en besparingen in het onderwijs kan van lange adem zijn. We staan pas aan het begin, maar ook de eerste stappen zijn van cruciaal belang. Door meteen te gaan voor democratisch georganiseerde actiecomités op de scholen waarbij we als jongeren zelf over onze acties en eisen beslissen, kunnen we een langdurige beweging in stand houden en laten groeien. Dit is nog maar het begin, wij gaan door met de strijd!

 

Wie met de Gentse scholierencampagne wil meewerken, kan ons contacteren via actieflinksgent@hotmail.com

 

Hieronder enkele foto’s door Liesbeth en Geert