ALS voert ook in Antwerpen eerste actie tegen verhoging inschrijvingsgeld

alskleinNa een eerdere actie in Gent werd vandaag ook in Antwerpen een actie gehouden. De jonge militanten van Actief Linkse Studenten en Scholieren trokken naar verschillende scholen en kregen daar heel goede reacties. Op één school haalden we 50 contactadressen op. Maar daar hadden ze spijtig genoeg op woensdagnamiddag les… Met een 20-tal studenten en scholieren voerden we een eerste actie om het protest op gang te trekken en verdere afspraken te maken.

Op de actie stelde ALS-woordvoerder Alex: “Vandaag zijn we hier op straat tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld en de besparingen in het onderwijs. Dit is nog maar de eerste besparingsgolf. Als we niet reageren op deze asociale rechtse regering, dan laten we de deur open voor extra en nog hardere besparingen.” Hij bekritiseerde de beslissing om 6 miljard in oorlogsmaterieel te investeren, terwijl op onze toekomst wordt bespaard.

Velen hebben het vandaag al moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Alex: “Bourgeois zei gisteren bij de opening van Ugent dat we in een “geprivilegieerde” maatschappij leven. Als je in Antwerpen rondkijkt zal je eerder werkloosheid onder verschillende lagen van de bevolking, armoede en dakloosheid zien dan de “geprivilegieerde” samenleving waar Bourgeois over spreekt. Zijn “geprivilegieerde” vrienden zullen vanaf vandaag de geldkraan zien opengaan terwijl de gewone werkende mens en jongeren wordt geviseerd door besparingen en enorme repressie.”

De actie vandaag was een eerste stap om enkele activisten bijeen te brengen en van daaruit te bouwen. Een volgende stap is de poging om in enkele scholen actiecomités op te zetten om van daaruit aan een beweging te bouwen. Er zijn goede contacten gelegd om zeker al in twee scholen aan een dergelijk actiecomité te werken.