Gentse jongerenactie: stop het gesjoemel met ons klimaat!

Gisteren voerden een tiental Gentse scholieren actie aan een Volkswagendealer om te protesteren tegen het gesjoemel van de grote bedrijven. Volkswagen is de laatste weken het symbool geworden van de manier waarop grote bedrijven de beperkte regels omtrent volksgezondheid en milieuvervuiling volledig aan hun laars lappen om toch maar zo veel mogelijk winsten binnen te halen. Zo is onlangs gebleken dat een reeks dieselwagens van VW eigenlijk 35 keer meer schadelijke stoffen uitstoten dan wettelijk toegelaten. Een van de grote sponsors van de klimaattop in Parijs eind dit jaar is BMW, een autoproducent die nu ook van gelijkaardige fraude als VW verdacht wordt.

Verslag door Fabian

De actievoerders kwamen dan ook op voor een sociaal alternatief op basis van massale investeringen in openbaar vervoer en democratische controle over de grote bedrijven. Ze voerden de voorbije twee weken campagne op verschillende Gentse scholen met een groot spandoek, dat meegaat naar de grote klimaatbetoging in Parijs. Ze vroegen aan de Gentse scholieren om naar de actie te komen en hun naam op het spandoek te zetten, om zo toch zeker in naam vertegenwoordigd te zijn in Parijs.

Het personeel van het Volkswagenfiliaal had veel begrip voor de actie en de scholieren werden dan ook binnen uitgenodigd voor een babbel. Tegenover de ontslagpremie van 28 miljoen euro voor Martin Winterkorn, de CEO van VW, zullen de werknemers van Volkswagen waarschijnlijk geconfronteerd worden met de gevolgen van het schandaal. Namelijk, mogelijk sluitingen van vestigingen en ontslagen. De directeur van het filiaal beloofde de bezorgdheden van de actievoerders door te geven aan het bestuur van D’Ieteren, de Belgische importeur van Volkswagenauto’s.