Protest tegen Pegida in Antwerpen

tegenhaat

Wij laten de straten niet aan extreemrechtse haat over. Dat is waarom Blokbuster en Actief Linkse Studenten het initiatief namen voor een betoging tegen Pegida in Antwerpen. Een eerdere actie van Pegida in Antwerpen eind november vond zonder tegenprotest plaats, nu is er een aanzet gegeven tot antifascistisch verzet.

Filip Dewinter had vrienden uit Duitsland en Nederland uitgenodigd voor een haatoptocht in de binnenstad. Onder de slogan “Grenzen toe” betoogden heel wat Nederlanders en een veroordeelde crimineel uit Duitsland, tevens voorman van Pegida in Dresden, in Antwerpen. Naar wij hoorden waren er onder de kleine 400 betogers veel Nederlanders. Voor een nationale mobilisatie van extreemrechts, duidelijk gesteund vanuit het Vlaams Belang dat de touwtjes bij Pegida volledig in handen lijkt te hebben, met internationale ondersteuning en een klimaat van discussie over migranten en vluchtelingen, was dit eigenlijk redelijk beperkt.

Blokbuster en Actief Linkse Studenten riepen op tot een tegenbetoging. Niet dat we dachten dat we vlak na de kerstvakantie een grote mobilisatie konden organiseren, maar we wilden toch iets van tegengeluid laten horen. Het opbod van haat en geweld waar extreemrechts voor staat, zal niet leiden tot meer veiligheid of vrede. Het zal integendeel zorgen voor meer haat en geweld. Het enige doeltreffende antwoord is een gezamenlijke strijd van onderuit tegen besparingen, tegen oorlog, tegen sociale ellende, … Dit kaderen wij in een strijd voor een andere samenleving waarin de bestaande middelen en rijkdom wordt gebruikt in het belang van de meerderheid van de bevolking en niet van een kleine minderheid superrijken. Wij zien antifascisme als onderdeel van een antikapitalistische strijd.

We trokken in betoging met een honderdtal aanwezigen naar het Sint-Jansplein en terug naar het De Coninckplein. Ons volledige parkoers mochten we niet afwerken, nochtans was het toegelaten. We hebben dan maar een korter parkoers gevolgd en meer tijd genomen voor een meeting achteraf. Voor de betoging werd al gesproken door Geert Cool van Blokbuster. Na de betoging sprak Tine eerst over de gebeurtenissen in Keulen en de strijd voor vrouwenrechten, een strijd waar wij al jarenlang rond actief zijn. Mathias had het over de nood aan een sociaal antwoord op sociale problemen. Rachid sprak in het Frans, hij had het onder meer over de schandalige uitspraken van De Wever over de Berbers. Racisme is ook bij gevestigde partijen aanwezig, we verzetten ons tegen elke vorm van racisme. Na Rachid was er een open micro waarop alle aanwezigen het woord konden nemen. Zo werd gesproken door een activiste met heel wat jaren op de teller. Ze vond het jammer om decennia na haar eerste acties tegen de VMO nog steeds tegen extreemrechts te moeten protesteren, maar tegelijk vond ze het hartverwarmend om jonge activisten bezig te zien. Een werknemer van De Lijn waarschuwde tegen de vele veralgemeningen over ‘bevolkingsgroepen’ die we de afgelopen dagen over ons heen kregen.

Met de actie werd ook uitdrukkelijk solidariteit betuigd met het protest tegen Pegida in Keulen op hetzelfde moment. Daar betoogden 4.000 antifascisten tegen ongeveer 500 aanhangers van Pegida. Het is maar een begin, wij gaan door met de strijd!

-> Lees ook: Waarom we vandaag tegen Pegida betoogden, een standpunt door Geert Cool (woordvoerder Blokbuster)

Foto’s door PPICS:
#NoPegida Protest in Antwerpen // Foto's: PPICS