Het was een krachtig antwoord op de haat van extreemrechts. Met meer dan 1000 betogers was de actie van GastvrijGent een pak groter dan de extreemrechtse optocht in het centrum van de stad. Nochtans had Voorpost nationaal gemobiliseerd, er waren zelfs delegaties uit Nederland. Een tiental extreemrechtse betogers werd opgepakt. Verder was ook de partijleiding van het Vlaams Belang aanwezig, met naast Dewinter ook VB-voorzitter Tom Van Grieken.
De kleurrijke betoging van GastvrijGent kreeg in tegenstelling tot de extreemrechtse haatmars heel veel positieve reacties van omwonenden. De betoging trok naar de asielboot die binnenkort de deuren opent. Deze asielboot zal uitgebaat worden door private bedrijven (G4S en Corsendonck Hotels). Private winsten maken op de kap van menselijke ellende, het is een schande! Eerst de opvang afbouwen om dan vast te stellen dat er een probleem is en de deur openzetten voor de privé, het is een praktijk die in veel openbare diensten wordt toegepast.
LSP-woordvoerder Bart Vandersteene stelde: “Gisteren betoogden meer dan 1.000 Gentenaars voor een solidaire houding tegenover oorlogsvluchtelingen. De voorzitter van Voorpost vertelde op TV dat onze sociale zekerheid dat niet aan kan. Op die manier hoopt hij schrik te zaaien onder de bevolking rond de toekomst van ons sociaal systeem en hoopt hij een breder draagvlak te creëren voor racistische ideeën. Alle klassieke partijen hebben meegewerkt aan de afbouw van de sociale zekerheid en bestoken ons al vele jaren met de mededeling dat deze niet meer betaalbaar is. Kletskoek natuurlijk, er is wel geld genoeg voor oorlogstuig en cadeaus aan grote bedrijven, het is dus een kwestie van prioriteiten in deze samenleving. Daarom is de strijd tegen racisme vooral een sociale en geen morele strijd.”
Opmerkelijk detail: toen we met de vakbonden opkwamen tegen de besparingen op de sociale zekerheid, was extreemrechts nergens te bespeuren. Het was wellicht te druk bezig met het bestrijden van de vakbonden om nog tijd over te hebben voor een verzet tegen het asociale beleid. Het Vlaams Belang kwam amper tien jaar geleden nog met een erg neoliberaal economisch programma naar buiten. Dat gebeurde op een congres in Gent. De partij pleitte toen zelf voor een afbouw van de sociale zekerheid en steeds meer cadeaus aan de grote bedrijven. Voor de verdediging van onze sociale zekerheid is extreemrechts dus allesbehalve goed geplaatst.
Protest tegen extreemrechts is belangrijk. De vluchtelingencrisis en het gebrek aan antwoord hierop door de gevestigde partijen leidt tot een opmars van racistische voorstellen, ook onder de gevestigde partijen. Dit versterkt extreemrechts en het leidde in verschillende buurlanden al tot gewelddadige acties tegen vluchtelingen. Dergelijk geweld willen wij meteen in de kiem smoren door het geen ruimte te laten. Met een actieve mobilisatie willen we tegelijk alternatieven naar voor schuiven: tegen besparingen op sociale diensten, tegen oorlog in het Midden-Oosten, voor werk en huisvesting. Op sociale problemen moet een sociaal antwoord komen.
Hieronder twee fotoreeksen van het protest in Gent: