Berchemse jongeren verzetten zich tegen racisme

29752868501_14bf3408ba_z

De Actief Linkse Studenten & Scholieren bezochten de voorbije dagen een aantal middelbare scholen in Berchem met onze campagne tegen racisme. Bijzonder positieve reacties kregen we aan zowat alle scholen. Het is duidelijk dat de jongeren in Antwerpen een hekel hebben aan de permanente golf van stigmatisering van bepaalde bevolkingsgroepen en de banalisering van racisme vooral door de N-VA. Denk maar aan Theo Francken die stelt dat de vluchtelingen niet willen integreren of Bart de Wever die allochtonen graag verdeelt in ‘goed’ en ‘slecht’.

Artikel door Jonas, Foto’s door Liesbeth

Deze verbale aanvallen creëren volgens de ALS een klimaat waarin racisme steeds openlijker en zelfs met fysiek geweld aanwezig is. Dat Vlaams Belang terug stijgt in de peilingen is daar een uiting van. Het racisme van de N-VA dient vooral om de aandacht af te leiden van de reële sociale problemen. Eén kind op vier in Antwerpen groeit in kansarme omstandigheden op. Niet zelden kinderen uit allochtonen gezinnen aangezien zij oververtegenwoordigd zijn in armoede. Vluchtelingen komen terecht op wachtlijsten voor huisvestingen, sociale begeleiding etc… De privatisering van de sociale sector (het project van N-VA-schepen Fons Duchateau) gaat deze trend nog verergeren. Hen de schuld geven voor de tekorten is walgelijk!

Deze regering ontloopt zijn verantwoordelijk. Hun beleid pakt niet. Armoede en werkloosheid blijven groeien – denk maar aan de duizenden jobs die verloren gaan door het vertrek van Caterpillar. De begroting geraakt niet in evenwicht. De sociale zekerheid en ons onderwijs worden geplunderd of middelen ontzegd zodat er genoeg is voor fiscale cadeau’s aan grote multinationals. Om de aandacht hiervan af te leiden, gebruiken ze herhaaldelijke racistische provocaties. Dat is een gevaarlijke trend omdat het ons verdeelt in een strijd voor een socialere samenleving.

We hebben een brief geschreven met scholieren waarin we een socialer beleid eisen van de lokale districtsraad. We eisen in die brief:

  • Geen racisme in Berchem! Wij hekelen de permanente golf aan stigmatisering van bevolkingsgroepen en de banalisering van racisme door de N-VA in het bijzonder.
  • Meer middelen voor onderwijs! Stop met besparen op onze toekomst!
  • Meer middelen voor de sociale sector! Neem uw verantwoordelijkheid in plaats van slachtoffers te viseren!

De brief met 72 handtekeningen van scholieren werd overhandigd aan een secretaris van de districtsraad van Berchem.

Dat was maar het startpunt voor een brede campagne die zal uitlopen in een grote anti-racistische betoging in (waarschijnlijk) maart 2017 tegen het ranzig racisme van de NSV (studentenorganisatie van het Vlaams Belang) en het asociaal beleid van de N-VA. Om deze campagne te organiseren roepen we op om aan te sluiten bij het anti-racistisch jongerencomité. Contacteer ons via als.antwerpen@socialisme.be.

Berchem: protest tegen racisme // Liesbeth