VUB: protest tegen eredoctoraat Aung San Suu Kyi

De Actief Linkse Studenten voerden vandaag actie aan de uitreiking van nieuwe eredoctoraten door de VUB. (zie ook het artikel van Het Nieuwsblad waarin de actie werd aangekondigd). Er werd geëist dat de VUB het eredoctoraat voor Aung San Suu Kyi zou intrekken. De afgelopen maanden was er een genocide tegen de Rohingya bevolking in Myanmar. Als feitelijke regeringsleidster weigert Aung San Suu Kyi zich daartegen uit te spreken. Integendeel, alles wat ze zegt wijst in de richting van het goedpraten van deze genocide.

Op de actie werd een petitie afgegeven met de eis om het eredoctoraat van Aung San Suu Kyi in te trekken. Deze petitie werd ondertekend door meer dan 900 studenten en personeelsleden van de VUB. De petitie kreeg de steun van ABVV VUB. Verschillende instellingen spraken zich al uit over de kwestie en/of trokken eretitels voor Aung San Suu Kyi terug in. Volgt straks de VUB?

Emma van de ALS aan de VUB zei: “Aung San Suu Kyi, in 1991 winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, spreekt van “desinformatie door terroristen” en doet niets om het bloedbad te stoppen. Ondertussen palmde de overheid al de grond van 200 leeggelopen dorpen in voor ‘ontwikkelingsprojecten’ -mijnbouw, industrie of grootschalige landbouw. Wij eisen dat de VUB zich uitspreekt over de genocide op de Rohingya en hun expulsie uit Myanmar.”

Jo Coulier, hoofdafgevaardigde van ACOD-Onderwijs aan de VUB, voegde er aan toe: “In 1994 kende de VUB een eredoctoraat toe aan Aung San Suu Kyi voor haar rol in de oppositie tegen de militaire dictatuur in Myanmar. Terwijl de VUB in haar mission statement “openheid, verdraagzaamheid en respect voor persoon en maatschappij” als belangrijke basiswaarden prijst, blijft het vandaag oorverdovend stil over de etnische zuivering in Myanmar. Wij eisen dat de VUB het eredoctoraat voor Aung San Suu Kyi terug intrekt.”

Een verantwoordelijke van de VUB nam de petitie in ontvangst en zei dat deze kwestie verder opgevolgd wordt. Bij een eerdere bespreking was er naar verluidt geen unanimiteit om het eredoctoraat in te trekken. Mogelijk zal de druk van de petitie en de campagne daar verandering in brengen.

-> Volgende woensdag: open vergadering van de Actief Linkse Studenten aan de VUB. Facebookevent