Scholieren kunsthumaniora Brugge in actie: “KSO for Climate”

  • Vrijdagmiddag 1 maart klimaatactie kunsthumaniora Brugge
  • 100-tal scholieren protesteerden op het schoolterrein
  • Start mobilisatie naar Global Strike for Future op 15 maart

Vrijdagmiddag, 1 maart, protesteerden een 100-tal scholieren onder de naam ‘KSO for Climate’ aan het standbeeld Jan van Eyck, achteraf deden ze een mars op het schoolterrein. Met de betoging wilden de scholieren enthousiasme creëren voor de internationale scholierenstaking ‘Global Strike for Future’ op 15 maart. Jongeren uit 40 landen zullen deelnemen en ook in Brugge zal een “Global Strike For Future”-betoging zal plaatsvinden.

Nood aan hogere druk!

Thibault, leerling op de Academie: “Al acht weken lang gaan wij met duizenden jongeren in staking, naast de twee grootste klimaatbetogingen ooit in ons land waren er ook nog tal van andere acties en betogingen en nog steeds nemen politici geen maatregelen… Wij pikken dat niet, wij willen geen vage beloftes of symbolische akkoorden meer! We hebben dringend nood aan échte verandering. Daarom zullen wij zolang er niets verandert de druk blijven opvoeren.”

Slow walk op het tempo van de politiek

Nette, leerling op de Academie: “Met tientallen scholieren deden we na de actie een ‘Slow walk’. Daarmee wandelen we op het tempo waarop dit systeem en de politiek de strijd tegen de klimaatsverandering voert; veel te traag!” Lars, leerling op de Academie, vult aan, “Anne-Teresa De Keersmaeker deed dit dit ons al voor. Zij organiseerde vorige week in Brugge met veel succes een immense slow walk. Vandaag deden wij dit op onze manier, voor het klimaat.”

Opbouwen naar 15 maart!

Ine, leerling op de Academie: “We willen vooral opbouwen naar 15 maart, die dag is ontzettend belangrijk. Werkenden kunnen die dag meestaken, dat zal nodig zijn. Hun economische impact zal een noodzakelijk wapen worden in de strijd tegen de klimaatverandering. Daarom hebben we ook nood aan concrete eisen die ook door de werkende bevolking kunnen gesteund worden, zoals gratis, meer en beter openbaar vervoer.”