Royal Rebellion: klimaatprotest gaat over tot burgerlijke ongehoorzaamheid

Net als 1000 andere kwade jongeren en werkenden waren Actief Linkse Studenten & Scholieren en activisten van Campagne ROSA zaterdag ook aanwezig op de actie Royal Rebellion. Dat deden we omdat we denken dat het noodzakelijk is vandaag met de hele klimaatbeweging een collectieve discussie te voeren over de koers van de beweging, onze eisen en programma. Extinction Rebellion riep op tot een directe, geweldloze actie waar ze massaal voor mobiliseerde. Tijdens de actie was ze van plan volksvergaderingen te organiseren rond het koninklijk paleis. Een progressieve oproep dus, die we ondersteunen.

Geen actie van Extinction Rebellion zonder een element van burgerlijke ongehoorzaamheid! In dit geval het feit dat de vergaderingen zouden doorgaan voor het koninklijk paleis: de zogeheten politiek neutrale zone. Uiteindelijk was hier al geen sprake van. De enorm aanwezige politiemacht blokkeerde iedere toegangsweg naar het paleis waardoor de volksvergaderingen gehouden werden op het Koningplein, achter het paleis.

Heel wat klimaatactivisten zoeken naar manieren om het systeem te veranderen of strijd te voeren voor een nieuw systeem. Ons klimaat blijft immers veranderen terwijl klimaatactie door het establishment uitblijft. Dat Extinction Rebellion het element van burgerlijke ongehoorzaamheid toevoegt aan hun acties trekt dan ook heel wat van deze klimaatactivisten aan.

Tegelijkertijd vergroot het de media-aandacht voor de actie wat ervoor zorgt dat er meer over gediscussieerd wordt. Op die manier kunnen directe acties met een grote betrokkenheid van de hele klimaatbeweging gebruikt worden als een wijdverspreide oproep om massaal beroep te doen op het stakingswapen. Uiteindelijk zullen we moeten teruggrijpen naar het stakingswapen, maar massaler dan we reeds deden. Op die manier kunnen het systeem raken waar het pijn doet: bij de winsten. Om andere jongeren en werkenden te overtuigen mee te staken, komen we best in actie rond concrete eisen de beste manier. En dat is wat nodig is om de strijd tegen de massale kapitalistische vervuiling én hun geweld te winnen! (Eerstvolgende afspraak op 24 oktober!)

Dat de klimaatbeweging steeds verder op zoek gaat naar manieren om zich te organiseren en naar wat een politiek alternatief kan zijn op dit systeem is duidelijk niet waar kapitalisten en hun politieke vertegenwoordigers op zaten te wachten. Hun antwoord gisteren was dan ook duidelijk: met een legertje gewapende agenten arresteerden ze uiteindelijk meer dan 400 vreedzame actievoerders. Zo’n 1000 activisten waaronder kinderen en gepensioneerden werden stuk voor stuk traangas in de ogen gespoten, geslagen met matrakken, neergeduwd op de grond of beschoten met het waterkanon.

Wij zeggen: don’t mourn: organize! We mogen ons niet laten doen, integendeel, we moeten terugvechten! En dat doen we best door ons te organiseren. De discussies die we gisteren onder activisten voerden op het Koningsplein moeten gevoerd worden in de hele samenleving: hoe komen we tot een sociaal en duurzaam klimaatbeleid? Hoe bouwen we aan een ander type maatschappij? Hoe zorgen we ervoor dat we niet moeten blijven betogen, maar echt dingen kunnen veranderen? Etc.

Mocht het establishment een antwoord kunnen formuleren op de klimaatverandering dan had ze dat al lang gedaan, nu rest hen enkel nog brutaal geweld. Klimaatactivisten moeten zich dan ook richten op al het nieuwe dat kan komen. Echte verandering zal niet komen van het oude kapitalistische establishment, hun systeem is aan het wegrotten en alle middelen om dit terug te draaien zijn opgebruikt. Echte verandering zal pas komen met een nieuw systeem: een socialistische samenleving gebouwd op democratische beslissingen van jongeren en werkenden waar hun belangen en die van onze planeet op de eerste plek komen te staan. Zo’n verandering afdwingen is niet eenvoudig, maar het is wel noodzakelijk: doe met ons mee, want acties als die van zaterdag tonen het potentieel van onze strijd!