Klimaatprotest houdt aan: 700 op straat in Brussel

Afgelopen vrijdag waren we met de Actief Linkse Studenten en Scholieren aanwezig op de klimaatstaking opgeroepen door Youth For Climate. Met 700 betoogden we door de straten van Brussel. Er was een grote laag aanwezig van strijdbare jongeren.

Door Maité (Gent)

We hebben gemerkt dat de wil van jongeren verder reikt dan enkel de klimaatproblematiek. Zo toonden de jongeren bijvoorbeeld veel enthousiasme tijdens de mobilisatie voor de mars tegen seksisme op 8 maart in Brussel.

De actie vrijdag draaide rond de vervuiling van de oceanen maar werd weinig gekoppeld aan concrete eisen. Dat is nochtans nodig om richting te geven aan de acties en om tot overwinningen te komen. Het potentieel voor de heropbouw van de klimaatbeweging is vrijdag bewezen door de grote mobilisatie.

Bij Ineos, een petrochemisch bedrijf, heeft het management een vakbondsafgevaardigde ontslagen en wordt er sinds 9 januari gestaakt. Ook daar zijn enkele klimaatactivisten solidariteit gaan betuigen omdat werkenden en klimaatjongeren dezelfde belangen hebben in de strijd voor de belangen van mens en planeet. De kennis van arbeiders uit de sector is noodzakelijk om ecologische eisen te verwezenlijken. Die solidariteit kan bovendien het vertrouwen van de werkenden in hun acties versterken.