Zomerkamp 2020: een fantastische editie!

“Verzet, verzet, internationaal. Tegen het racisme van het kapitaal!” klonk het meermaals op het zomerkamp van campagne ROSA, ALS en LSP. Met 131 jongeren en werkenden discussieerden we een week lang “social distancing gewijs” over een hele reeks verschillende onderwerpen zoals dagelijks seksisme, overproductie, de russische revolutie, International Socialist Alternative, kolonialisme,…

Door Febe en Evelynn (Brugge)

Dat het dit jaar een speciale editie ging worden, was al snel duidelijk. Om aan de sanitaire maatregelen te voldoen, moest de praktische organisatie van het kamp, van de keuken tot de verschillende discussieworkshops, grondig worden herzien. In feite was er niet één kamp, maar drie aparte kampen, één voor de jongsten en twee voor de werkenden; de laatste twee werden nog eens gescheiden in verschillende levensbubbels van 15 kameraden elk. Een echte puzzel! Maar het kamp was absoluut niet minder de moeite waard!

Er was een groot enthousiasme om bij te leren hoe we strijd kunnen organiseren. Dit was al merkbaar voordat het kamp begon, op het voorkamp dat traditioneel een paar van de kameraden samenbrengt die verantwoordelijk zijn voor de praktische organisatie van het kamp, waren er dit jaar maar liefst een dertigtal jonge mensen die graag aan de slag wilden gaan! En sommigen van hen zijn zelfs in 3 dagen met de fiets naar het kamp gekomen, om al te genieten van een goede balans tussen ontspanning en politieke discussies. Discussies werden afgewisseld met een bosspel, gezellige bar momenten, een feestje (met boomstronken!) en heel lekker eten!

Dit kamp werd duidelijk gekenmerkt door de gezondheidscrisis die de omvang van het onvermogen van het kapitalisme om de vooruitgang van de samenleving te waarborgen aan het licht bracht. Tijdens het kamp werd een bijeenkomst gewijd aan dit thema, getiteld “We zullen niet betalen voor hun crisis”! Het andere sterke element van het nieuws was natuurlijk de buitengewone internationale antiracistische beweging Black Lives Matter, die in België een bijzondere connotatie kreeg met de verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo die 60 jaar geleden werd verkregen.
Het is onmogelijk om de inhoud van deze zes dagen van uitwisseling hier correct samen te vatten, maar laten we toch aangeven dat elke discussie actiegericht was, om ons beter te wapenen voor de campagnes die we deze zomer voeren en dat we zullen leiden tot de terugkeer naar school in deze bijzondere context van de crisis van het kapitalisme op alle fronten: economisch, sociaal en ecologisch.

Na de lanceringsrally van campagne solidarity en de slotmeeting op zondag was iedereen klaar en enthousiast om de zomer in te gaan. Om campagne te voeren met ROSA en solidarity en te strijden tegen racisme en het kapitalistische systeem dat er nood aan heeft. Blokkeer de eerste week van juli 2021 nu al in je agenda voor het zomerkamp van campagne ROSA, ALS en LSP!