Internationaal protest na Russische repressie tegen LGBTQI-activisten en socialistische feministen


Video vanop het protest in Brussel

Sotsialisticheskaya Feministischeskaja Alternativa (SotsFemAlternativa) in Rusland riep samen met International Socialistist Alternative en Rosa Internationale Socialistische Feministen op tot protesten en solidariteitsacties op 14 augustus. Ook in Brussel werd gevolg gegeven aan deze oproep.

De oproep volgt op de gebeurtenissen van 27 juni 2020, toen in Moskou 40 activisten van SFA en nog eens 3 in Sint-Petersburg door de politie werden vastgehouden op een protest tegen de voortdurende aanvallen op Yulia Tsvetkova. Hoewel de meesten later werden vrijgelaten, werd Anastasia Rezjoek 15 dagen lang door de politie in hechtenis genomen.

Yulia Tsvetkova staat al sinds november 2019 onder huisarrest. Op 8 juni moest ze voor de rechtbank verschijnen op beschuldiging van de verspreiding van “pornografie”. Ze riskeert zes jaar cel. Haar ‘misdaad’ was het maken en plaatsen van cartoons van vrouwen in een ‘lichaamsvriendelijke’ groep met de naam ‘vagina-monologen’.

De Russische regering probeert gekende feministen zoals Yulia en anderen op te sluiten om de aanwezigheid van seksueel geweld, maar ook van geweld binnen het gezin, homofobie en politiegeweld in Rusland onder de mat te vegen.

SotsFemAlternative riep op tot een internationale actiedag. Zo trokken leden van International Socialist Alternative in Wenen naar de Russische ambassade om de vrijlating van Yulia te eisen. Aan de ambassade in Den Haag werd een protestbrief afgegeven door leden van Socialistisch Alternatief. Op de ambassade waren ze niet opgezet met het protest. Er waren verder acties in verschillende Duitse steden, in Noord-Ierland, Ierland, Groot-Brittannië, Canada, Tsjechië … Daarnaast werd uiteraard ook in Rusland zelf geprotesteerd.

De uitkomst van de zaak van Yulia Tsvetkova is onzeker, maar internationale solidariteit kan druk zetten op het Russische regime om haar en andere activisten vrij te laten.