#JusticeForSanda. Protest komt op straat

Wat met Sanda gebeurd is, is onmenselijk. En dat de Reuzegommers hun dure advocaten na 20 maanden plots extra onderzoek vragen om het proces te vertragen, toont hoe de zelfverklaarde elite er opnieuw alles aan zal doen om er zomaar vanaf te komen. We kunnen er na de symbolische straffen van de KULeuven geen vertrouwen in hebben dat de ‘elite’ nu wel gestraft zal worden voor hun daden in plaats van een voorkeursbehandeling te krijgen. Consistente actie zal lang nodig zijn willen we echte gerechtigheid en geen nieuwe Sanda’s.

Het is enkel onder druk van het groeiende protest met vrijdagmiddag een actie aan de rechtbank van Hasselt met een 50-tal aanwezigen en dezelfde avond een grote actie met honderden studenten in Leuven, dat nu is aangekondigd dat de universiteiten strengere maatregelen zullen treffen tegen de Reuzegommers. De breed gedragen afkeer en woede tegenover die ‘elitaire’ haatclubs verhoogt de druk, acties zorgen ervoor dat deze afkeer en woede georganiseerd worden. Net zoals elke procespartij zich organiseert, moeten wij dat ook doen op ons terrein: dat van de jongeren en werkenden. We kunnen niet vertrouwen op de KULeuven, die maandenlang weigerde op te treden of het op zachte ’taakstraffen’ hield. We kunnen evenmin vertrouwen op het gerecht. Hoeveel rechters of universiteitsbestuurders komen zelf uit die elitaire Reuzegom-kringen?

Reuzegom geldt als een opleidingsclubje voor rechtse en elitaire mannen. Vaste waarden in zo’n opleiding zijn het leren vernederen van anderen, maar ook racisme, seksisme en het mishandelen van dieren zijn vaste kost. Twee maanden na Sanda’s dood gingen de Reuzegommers een dakloze met migratieachtergrond toezingen met ‘Handjes kappen, de Congo is van ons’. Clubjes waarin een rechtse elite wordt opgeleid met ranzigheid zijn niet nieuw, maar actie is nodig om te vermijden dat ook dit straks weer vergeten wordt, al dan niet in een diepe doofpot.

Dergelijke clubs en de zelfverklaarde elite die er lid van is, worden gekenmerkt door de afkeer die ze hebben van gewone jongeren en werkenden. Jongeren en werkenden hebben dan ook niets te winnen bij het bestaan van dergelijke clubs, maar toch worden ze mee gefinancierd met ons geld. Al jaren wordt bespaard op ons onderwijs en leiden rechtse politici daar de aandacht van af met verdeel-en-heerstactieken die hen aangeleerd worden in hun clubjes: N-VA’ers Jambon, Francken en De Wever of CD&V’er De Crem leerden dat bijvoorbeeld binnen het KVHV. Een van de Reuzegommers is ondertussen al collega N-VA-medewerker van Francken en co. Voor ons is het duidelijk: investeer in onderwijs en stop de subsidiëring van elitaire haatclubs.

Het protest moet doorgaan. We mogen de druk niet lossen. In de klimaatbeweging werd elke week actie gevoerd door scholieren. Het is mogelijk om jongeren bijeen te brengen en bijvoorbeeld elke vrijdag een actiedag rond #JusticeForSanda te houden. Dat kan bijvoorbeeld door op vrijdag tijdens een pauze op school een foto te nemen met boodschappen voor #JusticeForSanda waarbij zoveel mogelijk jongeren betrokken worden. Aan universiteiten en hogescholen kunnen we actie opzetten tegen de erkenning van elitaire haatclubs wanneer de raden van bestuur vergaderen. Contacteer de Actief Linkse Studenten en Scholieren via Facebook of Instagram, als je mee actie wil organiseren op jouw school, hogeschool of universiteit.

Reportage door TV Limburg van de actie in Hasselt:

Beeld van de actie in Leuven (op de Facebook van Campagne ROSA)

Fotoreportage van de actie in Hasselt door Liesbeth: