Antifascistisch protest tegen Gouden Dageraad én tegen extreemrechts bij ons

Bijna 200 mensen kwamen zaterdagnamiddag samen aan het Centraal Station in Brussel voor een antifascistisch protest dat werd ondersteund door een twintigtal vakbonden en organisaties. De actie kaderde in de mobilisaties gericht op de laatste zitting in het proces tegen de Griekse neonazi’s van Gouden Dageraad.

Door Marina

Op woensdag 7 oktober wordt verwacht dat er een uitspraak in dat proces komt. De antifascistische beweging en brede lagen van de Griekse bevolking eisen dat de 68 beklaagden, allemaal leden en militanten van Gouden Dageraad, veroordeeld worden voor hun misdaden. Ze hopen tevens dat Gouden Dageraad op zich veroordeeld wordt als criminele organisatie.

Het was de tweede actie in Brussel in het kader van het proces tegen Gouden Dageraad. Twee weken geleden was er een eerste actie aan het Europees Parlement. De actie van deze zaterdag had als doel om een link te maken met de Belgische antifascistische beweging, in het bijzonder na de autokaravaan van het Vlaams Belang vorige week.

Naast de centrale eis van de Griekse antifascisten, toonden de aanwezigen hun verzet tegen het Vlaams Belang en de verdelende, racistische en seksistische retoriek van extreemrechts. Er werd tevens op gewezen dat het Vlaams Belang nauwe contacten onderhield met Gouden Dageraad. Extreemrechtse ideeën kunnen vandaag een opgang kennen op basis van afkeer tegen het systeem in crisis. Extreemrechts biedt echter geen antwoorden, enkel geweld en haat.

Op de actie aan het Centraal Station was er een open micro. Er werd gesproken door woordvoerders van organisaties die de oproep ondertekenden, waaronder Blokbuster en campagne Solidarity, maar ook door werkenden zonder papieren, de nieuwe ABVV-voorzitter Thierry Bodson en Mamadou Bah, zelf een slachtoffer van geweld door Gouden Dageraad in Griekenland.

De actie was erg dynamisch en onder de 200 aanwezigen waren er veel jongeren en vrouwen. Het protest zal doorgaan. Extreemrechts kan immers enkel door mobilisatie en strijd teruggedrongen worden.

Foto’s door Liesbeth:

Foto’s door Marina: