Actief Linkse Studenten voerden in Luik actie tegen onzekerheid en ongelijkheid in onderwijs

Vrijdagmiddag voerden een twintigtal jongeren in Luik actie na een oproep van de Actief Linkse Studenten. De actie vond plaats aan de hoofdingang van de Luikse universiteit.

Reeds vóór de gezondheidscrisis behoorde het Belgische onderwijs tot één van de meeste ongelijke in de geïndustrialiseerde landen van de OESO. Vandaag is het nog erger.

Een derde van ons is zijn studentenjob kwijt. Een kwart van de studenten heeft moeite om goed te eten! Volgens de Fédération des étudiants francophones (FEF) heeft 60% van de studenten het gevoel dat ze geheel of deels niet meekunnen met hun opleiding, en 10% denkt erover om met hun studie te stoppen.

Velen van ons zijn wanhopig. 8% van de jongeren heeft tijdens de eerste golf serieus aan zelfmoord gedacht. Hoeveel zouden dat er vandaag zijn? We voelen ons vergeten. Het lesgeven is vergeten. Het is al lang vergeten. Het is chronisch ondergefinancierd. De infrastructuur is compleet ontoereikend, vooral in het middelbaar onderwijs. De klaslokalen zijn overvol. Overal is er een tekort aan personeel, zowel onderwijzend als niet-onderwijzend personeel. De sociale diensten waren al overbelast, nu is dat nog meer het geval. Aan de ULB moet je 5 maanden wachten op een afspraak met een psychiater. We hebben veel tijd om ons te laten overweldigen door donkere gedachten.

Een van de manieren om wanhoop tegen te gaan is door samen te reageren!

Samen omdat velen van ons deze vaststellingen delen. Hoeveel petities waren er niet de afgelopen maanden? Hoeveel open brieven? Hoeveel waarschuwingen van experts? Al deze woede moeten we organiseren en laten horen. Actie is ook nodig om perspectief te geven. We willen oplossingen.

Er zullen geen oplossingen komen zonder dringend meer middelen te investeren in onderwijs. Meer middelen, zodat het personeel niet langer wordt overstemd door de werklast. Meer middelen om echte steun voor scholieren en studenten te garanderen. Meer middelen om ervoor te zorgen dat onderwijs echt gratis is. De kosten van studies vormen een enorm obstakel voor veel jongeren, die gedwongen zijn te werken ten koste van de kwaliteit van hun studies. Sommigen kunnen het zich niet eens veroorloven aan hoger onderwijs te beginnen en anderen zijn gedwongen te stoppen of zich in de schulden te steken. Onderwijs moet gratis zijn!

Om ons in staat te stellen ons volledig aan onze studie te wijden, ongeacht de middelen van onze ouders, hebben wij een studentenloon nodig! Omdat de kosten van onderwijs niet ophouden bij het schoolgeld en de boeken. We hebben ook huisvesting nodig. En de huren zijn de laatste jaren gestaag maar sterk gestegen! We hebben dringend behoefte aan openbare keukens en voldoende sociale woningen. De pandemie heeft geweld en misbruik binnen gezinnen doen toenemen. Wij willen alle jongeren, alle vrouwen, alle holebi’s in staat stellen een gewelddadige gezinsomgeving te verlaten zonder in armoede te vervallen, zonder gedwongen te worden tot studentenprostitutie!

Dit alles zou gewaarborgd moeten zijn in een rijk land als België. Dit is niet alleen niet het geval, maar er wordt ons ook verteld dat het onmogelijk te bereiken is! Ons wordt verteld dat meer geld geven aan onderwijs utopisch is! Er wordt ons hetzelfde verteld voor de gezondheidszorg in het midden van een pandemie! Als deze basisbehoeften in het huidige systeem niet mogelijk zijn, dan moeten we het systeem veranderen!

Geconfronteerd met de gezondheidscrisis, de ecologische crisis en de economische crisis, hebben we geen andere keuze: we moeten ons organiseren om het kapitalisme omver te werpen. Dit systeem heeft jongeren niets te bieden. Dit systeem heeft de werkenden niets te bieden, terwijl zij het zijn die de rijkdom scheppen, niet de aandeelhouders! Doe met ons mee!