Brugse actie tegen extreemrechts en voor LGBTQIA+rechten

Vorige week woensdag betoogden we met een 100-tal door het stadscentrum van Brugge voor LGBTQIA+rechten en tegen extreemrechts. Op IDAHOT, de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie, richtte ‘Pride is a Protest’ zich tegen de toenemende haat van extreemrechts.

Het Vlaams Belang en Dries Van Langenhove voerden eerder dit jaar actie in Brugge waarbij een voorleesmoment door een drag queen werd geïntimideerd. Op 17 mei kwam Van Langenhove terug naar Brugge. Hij plaatste een filmpje dat laat zien hoe hij een winkelier lastig valt omdat die een Pride-vlag had uitgehangen. De fascist Van Langenhove zegt in het filmpje dat het om een ‘pedofielenvlag’ gaat. Eerder stond hij met zijn vrienden aan het voorleesmoment door een drag queen met de slogan ‘genderideologie = pedofilie’. Wansmakelijk en met als doel om verdeeldheid en haat te zaaien.

Even tussendoor: het Vlaams Belang had er zelf geen probleem mee om in 2008 voormalig parlementslid Xavier Buisseret terug op te vissen voor een lokaal mandaat en dit ondanks een veroordeling in 1997 wegens ongewenst grensoverschrijdend gedrag tegen twee minderjarigen in een partijkantoor van het Vlaams Blok. De haatcampagne van extreemrechts vandaag is dus niet enkel wansmakelijk maar ook nog eens hypocriet.

De aanvallen door extreemrechts tegen queer- en transpersonen in Brugge gingen gepaard met een gerichte campagne tegen Dalilla Hermans nadat die aangesteld was als coördinator van het project om van Brugge de Europese culturele hoofdstad van 2030 te maken. Over de culturele credentials van Hermans hebben we extreemrechts niet gehoord. Het probleem bleek toch vooral haar huidskleur te zijn. Samen met enkele meningen die niet door de beugel van de rechtse gedachtenpolitie kunnen, volstond dit voor een wel erg persoonlijke intimidatiecampagne.

Op een ogenblik dat de ongelijkheid ongezien groot is met een steeds grotere groep mensen die uit de boot valt aan de ene kant, terwijl er langs de andere kant een hebzuchtig groepje superrijken is dat niet weet wat gedaan met al hun winsten, richt extreemrechts zich dus tegen queer- en transpersonen en tegen cultuurmensen.

De aanvallen illustreren hoe belangrijk het is dat we ons organiseren. Geen enkel incident van transfobie, racisme of seksisme mag onbeantwoord blijven. We kunnen best reageren door te mobiliseren en te protesteren. Dat is waarom er afgelopen woensdag in Brugge een Pride is a Protest was. Met 100 aanwezigen trokken we door de Brugse straten. Hiermee versterken we het zelfvertrouwen van al wie onder extreemrechts vuur ligt en tonen we dat het niet alleen nodig maar ook mogelijk is om terug te vechten. We zullen ons niet laten doen en gaan verder in verzet!

De volgende afspraken zijn komende maandag in Brussel voor een antifascistische actie, op 28 juni in Gent voor Pride is a Protest en op het zomerkamp van Campagne ROSA, ALS en LSP om een nieuwe campagne tegen extreemrechts en alles wat ons verdeelt te starten.