Opnieuw duizenden op grote Gaza-betoging in Brussel

Het is belangrijk om te blijven spreken over wat er in Gaza gebeurt. Dat is een breed gedeeld standpunt en ruim 10.000 betogers kwamen het kracht bijzetten met een betoging in Brussel. Het was al de vijfde nationale betoging en de woede blijft enorm. Nu we aan de vooravond lijken te staan van een grondinvasie in Rafah is het meer dan ooit noodzakelijk om op straat te komen.

Netanyahu en zijn extreemrechtse regering willen van geen wijken weten. Ze zetten de bloedige campagne verder en houden hulpverlening tegen, eind februari vielen meer dan 100 doden bij Israëlische beschietingen op een hulpkonvooi in Gaza Stad. Vorige week vielen er minstens 29 doden toen er geschoten werd op een verdeelcentrum voor hulpgoederen in Gaza. De rechterzijde beweert dat het Israëlische regime opkomt voor de democratische waarden en aan de kant van de verlichting staat, zoals De Wever het enkele maanden geleden formuleerde. Hoe valt dat te rijmen met de tientallen dode kinderen en baby’s die omkomen door ondervoeding? Zelfs Josep Borrell van de EU moet aanklagen dat uithongering als oorlogswapen wordt gebruikt.

Ondertussen wordt de militaire onderdrukking van Gaza en de Westelijke Jordaanoever verder opgevoerd en georganiseerd. Zo zijn er plannen om duizenden nieuwe kolonistenwoningen te bouwen in de Westelijke Jordaanoever. In Gaza legt het Israëlische regime een brede weg aan om het noorden en het zuiden van het gebied volledig van elkaar te splitsen. Als het van extreemrechts afhangt, moet de volledige Palestijnse bevolking uit de Gazastrook verdwijnen.

De internationale protestbeweging tegen dit beleid houdt gelukkig aan. Het is natuurlijk niet mogelijk om maandenlang elke week met honderdduizenden te betogen, maar toch blijft het protest opmerkelijk sterk na vijf maanden. De betoging in Brussel telde meer dan 10.000 deelnemers, het was een lange sliert van solidariteit met de Palestijnse bevolking en woede tegenover de humanitaire ramp en de Israëlische staatsterreur.

Zoals we in het LSP-pamflet op de betoging opmerkten: “Enkel massaal verzet, in de regio en internationaal, door de arbeidersbeweging, de jongeren en alle onderdrukten, kan dit genocidair proces stoppen. Het zou ook de onderdrukte en nog geïsoleerde anti-oorlogsbeweging in Israël zelf versterken. Om wat te eisen? Een onmiddellijk staakt het vuren, gevolgd door een einde aan de bezetting en het recht van de Palestijnen op haar eigen staat.”

Lees ook:Gaza. Internationaal massaprotest doorzetten!

We verzetten ons tegen de oorlogsprofiteurs, ook in België. Zo wordt een actie voorbereid in Namen om een einde te eisen van exportvergunningen naar Israël voor wapens en materiaal voor het offensief en de onderdrukking van de Palestijnen. Het protest verder doorzetten is de boodschap. De betoging in Brussel toonde het potentieel hiervoor.

Klik hieronder voor enkele fotoreportages: