Antifa-dag van Actief Linkse Studenten in Gent.

Vorige woensdag organiseerden de Actief Linkse Studenten, de studentenorganisatie verbonden met LSP, een dag in het kader van de strijd tegen extreem-rechts. Er stonden verschillende workshops en twee films op het programma. ’s Avonds was er een meeting rond de betoging van 26 november tegen het economische congres van het VB, waar ook werd ingegaan op de stelling dat er een nieuwe brede linkse partij nodig was.

In totaal waren er een tachtigtal studenten aanwezig op onze activiteit die doorging in studentenhuis “De Brug” van de universiteit van Gent. De antifascisme-dag begon om twee uur met workshops over de band tussen racisme en kapitalisme en over de Spaanse burgeroorlog en het verzet tegen de Spaanse fascistische dictator Franco. Daarbij werd ook dieper ingegaan op de nood aan een socialistisch programma en de rol van de arbeidersklasse om extreem-rechts effectief te bestrijden.

Nadien werden er twee films gedraaid: Land & Freedom van Ken-Loach over het antifascistische verzet in Spanje en Vlaamse Choc, een documentaire over het VB die niet mocht worden uitgezonden door de VRT.

De dag werd afgesloten door een meeting waar werd ingegaan op de huidige sociale situatie, toen op de vooravond van de algemene staking, en welke rol extreem-rechts daarin speelt. Als 51% van de kiezers van het VB de staking van 7 oktober steunde, terwijl de leiding tegen het recht op staken is, dan is het duidelijk dat extreem-rechts kan teruggedrongen worden op basis van haar sociaal programma. Dat zullen we onder meer proberen met onze betoging tegen het economische congres van het VB van 26 november in Gent.

De meeting werd afgesloten met het besluit dat een nieuwe arbeiderspartij nodig is om effectief de electorale opgang van extreem-rechts te stoppen en om een echte oppositie te vormen tegen het asociaal beleid van de huidige regering.