Brussel. Ruim 2.000 betogers tegen onderwijsbesparingen Vandenbroucke

De besparingsplannen van Frank Vandenbroucke in het hoger onderwijs leiden tot heel wat verzet. Vandaag was er een belangrijke betoging in Brussel om te protesteren tegen het Financieringsdecreet waardoor vanaf 2008 de financiering van het hoger onderwijs zou veranderen. Er werd massaal betoogd in Brussel, de opkomst lag veel hoger dan verwacht. Er waren minstens 2.000 aanwezigen op de betoging, zowel studenten als personeelsleden.

De betoging kwam er onder druk van de syndicale delegatie van het ABVV aan de VUB en de Actief Linkse Studenten aan de VUB die steeds het ABVV aan de universiteit hebben gesteund. De ABVV-hoofddelegee aan de VUB is tevens lid van de Linkse Socialistische Partij. Vanuit de VUB werd aangedrongen op acties om te protesteren tegen de plannen van Vandenbroucke. Die stelt dat de nieuwe financiering pas binnen enkele jaren zal ingevoerd worden, maar het is duidelijk dat dit enkel zo is om de instellingen nu al de nodige voorbereidingen te laten treffen. De minister hoopt dat de instellingen zelf de besparingen doorvoeren in zijn plaats. Vandaar is eengemaakt verzet vandaag nodig.

De acties werden uiteindelijk ondersteund door bredere lagen. De verschillende vakbonden schaarden zich achter de oproep om te betogen en uiteindelijk sloten ook een aantal studentenorganisaties of politieke organisaties zich aan bij de oproep. Zelfs Animo, de jongeren van de SP.a, kwam betogen tegen de eigen minister van onderwijs. Frank Vandenbroucke is immers ook lid van de SP.a.

De grootste politieke kracht op de betoging was ongetwijfeld de Actief Linkse Studenten en LSP. Wij mobiliseerden mee aan de VUB, maar ook aan verschillende hogescholen waar leden actief zijn. We lagen mee aan de basis van de mobilisatie en hadden een sterke aanwezigheid op de betoging. Dat werd weerspiegeld in het feit dat we zo’n 65 nummers van onze krant verkochten en 170 euro strijdfonds ophaalden. We vormden ook een delegatie en riepen slogans zoals “Meer middelen voor onderwijs”, “Oh, Franky is ne blauwe, ne neoliberaal! zijn onderwijsbeleid, dat is asociaal”, “Neoliberalen? Dikke asocialen”, “Wij zijn de ALS, we gaan nu niet naar de les, voor ’t behoud van onze rechten, komen wij het Plan bevechten”.

De betoging van 16 maart was een testcase. In het Leuvense zagen we een e-mail die rondging onder studentenvertegenwoordigers waarin werd gesteld dat een lokale betoging in Leuven niet haalbaar zou zijn omdat de mobilisatie te beperkt zou zijn. Er werd zelfs gesteld dat de betoging in Brussel een flop zou worden. Hetzelfde argument lag wellicht aan de basis voor de discussie over de actie in Antwerpen, om deze al dan niet om te vormen in een “ludieke actie” in plaats van een betoging.

Na het succes van de betoging in Brussel, is het duidelijk dat alles in het werk moet gesteld worden om van de volgende betogingen een succes te maken op het vlak van mobilisatie en qua strijdbaarheid. De volgende afspraken zijn 29 maart in Antwerpen en 27 april in Gent. In Brussel werd aangetoond dat het mogelijk is een grote en strijdbare betoging te organiseren. Dat kan ook in Antwerpen en Gent!