Brussel: 70 anti-fascisten “verwelkomen” Jean-Marie Le Pen

Vorige woensdag voerden we – toevallig op de 75ste verjaardag na de aanstelling van Adolf Hitler als kanselier van het Duitse Reich – actie bij het bezoek van Jean-Marie Le Pen, de voorzitter van het Franse Front National, aan het Belgische FN. Le Pen kwam voor een diner in de zalen van het Europese parlement. Internationaal Verzet en Blokbuster waren aanwezig met zo’n 70 betogers.

 

Het Belgische FN hoopte met deze avond een nieuwe start te kunnen nemen en tegelijk de nieuwe leiding rond Michel Delacroix te laten inhuldigen door het Franse FN-kopstuk. Dat gebeurde na de uitsluiting van de voormalige voorzitter-voor-het-leven, Daniel Féret, die betrokken was geraakt bij tal van politiek-juridische schandalen. De uitsluiting van Féret en de steun van Le Pen moeten voor de neo-fascistische partij volstaan om een “respectabel” imago te verkrijgen. De partij wil afraken van haar imago van een “zootje ongeregeld”.

Vorige woensdag kwamen ook zo’n 70 betogers protesteren tegen het bezoek van Le Pen aan Brussel. Het was een kleine maar dynamische en strijdbare betoging met slogans als “Verzet, verzet internationaal, tegen het kapitalisme en het kapitaal” of “F van Fascist en N van nazi, stop het Front National”.

Jammer genoeg vond de media een anti-fascistische actie blijkbaar niet interessant genoeg. Le Soir besteedde een volledige pagina aan het bezoek van Le Pen, maar repte met geen woord over de tegenactie van Blokbuster en Internationaal Verzet.

Nuja, de media-aandacht was voor ons niet het belangrijkste. Een 15-tal scholieren gaven hun gegevens op om met ons samen verder te werken rond acties en bijeenkomsten van Internationaal Verzet. Op woensdag 6 februari is er een eerste bijeenkomst gepland van de scholieren (om 15u in café L’Horloge du Sud in Elsene) met een discussie over “Hoe extreem-rechts bestrijden”. Daarna wordt verder gemobiliseerd naar onder meer de anti-NSV betoging in Gent op 6 maart.