Anti-fascistisch verzet mobiliseert in Gent. Betoging was vreedzaam en strijdbaar

Gisteren vonden in Gent drie verschillende betogingen plaats. Naarmate de betoging groter was, kreeg deze minder media-aandacht. Maar de 1.200 anti-fascisten op de Blokbuster-betoging zullen het niet aan hun hart laten komen, zij waren getuige van een bijzonder strijdbare en dynamische optocht door een aantal Gentse volkswijken. Ze brachten een boodschap van verzet tegen extreem-rechts en voor een alternatief.

 

Er waren verschillende acties in Gent tegen de jaarlijkse betoging van de extreem-rechtse studentenclub NSV. Het begon ’s middags al met een bijeenkomst en discussie over een petitie tegen de erkenning van NSV. De Actief Linkse Studenten en Blokbuster steunen deze petitie en namen deel aan de bijeenkomst. ’s Avonds was er een anti-fascistische betoging gepland waartoe ook werd opgeroepen door de anarchisten die aankondigden een eigen blok te zullen vormen. Dat blok vertrok uit de betoging nog voor deze een aanvang nam. De anarchisten gingen hun eigen weg en werden snel omsingeld door de politie.

De Blokbuster-betoging kreeg de steun van heel wat studenten en ook iets oudere militanten. Maar het waren toch vooral studenten en scholieren die zorgden voor de bijzonder succesvolle optocht. Voor de betoging werd al gewaarschuwd dat we met deze betoging een signaal wilden geven dat de extreem-rechtse haat niet welkom is in Gent. We willen de straten niet overlaten aan extreem-rechts en riepen daarom op om vreedzaam door de Gentse straten te trekken. Dat gebeurde ook, slechts een kleine groep trok eerder mee met de anarchisten die uit waren op een confrontatie.

De betoging trok door de wijk Heirnis-Macharius en kreeg heel wat steun van voorbijgangers en omwonenden. De betoging groeide aan tijdens het parkoers. Waar we bij het begin van de betoging nog met zo’n duizend waren, groeide dit al snel aan tot zo’n 1.200. Ook kregen we onderweg veel positieve reacties van omwonenden die ons steunden door stickers te kopen of die meer informatie wilden en ons maandblad aanschaften.

Na het parkoers volgden nog enkele toespraken en muziek op de Zuid. Velen bleven nog even napraten met een drankje en sommigen waagden zich zelfs aan enkele danspassen. Rond 23u werd alles afgesloten, we wilden immers niet dat er op het einde een veiligheidsrisico zou zijn.

De betogers zullen vreemd opgekeken hebben toen ze de mediaverslagen zagen over de betogingen in Gent. Alle aandacht ging uit naar de rellen en het geweld dat plaatsvond, nochtans hebben de 1.200 betogers daar niets van gemerkt. De media had het over twee betogingen, terwijl het er duidelijk drie waren. De kleinste optocht, van de anarchisten, kreeg de meeste aandacht omdat daar de meeste arrestaties gebeurden. De tweede kleinste optocht, van zo’n 250 NSV’ers, kreeg eveneens wat aandacht omdat een 50-tal rechtse hooligans voor geweld zorgden. De 1.200 vreedzame betogers op de strijdbare Blokbuster-betoging kregen geen media-aandacht. Wij zullen niet spectaculair genoeg geweest zijn.

Met deze anti-fascistische betoging hebben we duidelijk gemaakt dat we blijven protesteren tegen het gevaar van extreem-rechts. De electorale druk op het Vlaams Belang, onder meer door de aandacht voor LDD, neemt het gevaar niet weg. De nieuwe voorzitter Bruno Valkeniers maakte meteen duidelijk waar hij voor staat: racisme. Hij steunde uitdrukkelijk het geïnstitutionaliseerde racisme van het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime. VB-parlementslid Deman schreef eerder reeds op zijn site dat er “niet veel slimme negers” zijn. Dit racisme gaat gepaard met gewelddadige acties van NSV’ers. Zo waren er eerder deze week problemen in Antwerpen met enkele NSV’ers die amok maakten in een pitazaak. Deze gewelddadige en racistische NSV’ers noemde Valkeniers op een viering van 30 jaar NSV vorig jaar nog de “toekomstige elite van Vlaanderen”. Valkeniers zegt overigens dat hij zich niet schaamt voor het “occasionele straatgeweld” van NSV, een organisatie die hij destijds mee hielp oprichten.

Verzet blijft nodig en we zien dat het steeds dringender wordt om te bouwen aan een politiek alternatief. Het neoliberalisme leidt tot een groeiende kloof tussen arm en rijk, ook bij ons is 15% van de bevolking arm. Terwijl een kleine toplaag gaat lopen met recordwinsten en toplonen, wordt de koopkracht van de meerderheid van de bevolking sterk ondermijnd. Het is in een strijd voor tekorten dat verdeeldheid aan terrein kan winnen. Vandaar de groei van racistische, maar ook seksistische vooroordelen en standpunten. Als we daar tegen willen ingaan, moeten we de klemtoon leggen op ons gezamenlijk verzet en strijd voor iets beter. Wij denken dat er nood is aan een socialistisch antwoord waarin de productie niet langer ten dienste staat van de winsten voor enkelen, maar van de behoeften van de meerderheid. Enkel dan kunnen we komaf maken aan de verdeeldheid die ons kunstmatig wordt opgedrongen door een systeem dat ons enkel armoede, werkloosheid, oorlog en miserie te bieden heeft. Vervoeg onze rangen in het verzet tegen racisme en fascisme, maar ook in de strijd voor een socialistisch alternatief. Contacteer ons vandaag nog: info@lsp-mas.be.