Keulen: extreem-rechtse mobilisatie valt in het water. Anti-fascisten blokkeren Vlaams Belang en co

In het weekend van 19 tot 21 september probeerde de kleine neo-fascistische groep Pro Köln in samenwerking met grote broer Vlaams Belang een Europees anti-islamcongres te organiseren. Vanuit heel Europa trokken extreem-rechtse militanten naar Keulen, maar de 300 aanwezigen moesten afdruipen. De massale tegenacties zorgden ervoor dat alle activiteiten van Pro Köln en co werden afgeblokt. De sterkte van de mobilisatie lag in haar lokale en massale karakter.

Het racistencongres moest op vrijdagavond beginnen met een boottocht waarbij Pro Köln op verschillende plaatsen zou aanmeren om naar migranten te gaan kijken in bepaalde wijken. Op geen enkele voorziene plaats kon de boot aanmeren, overal waren er acties door anti-fascisten. Extreem-rechts zat vijf uur lang opgesloten op haar boot.

Een delegatie van Blokbuster met een 80-tal activisten vertrok vrijdagavond naar Keulen. We vertrokken vanuit Gent, Antwerpen, Brussel, Leuven en Luik. Rond middernacht trokken we in Keulen naar onze overnachtingsplaats, maar werden we gestopt door de politie. Iedere minibus werd volledig uitgekamd. Er werd niets aanstootgevend gevonden, onze nachtrust werd wel met enkele uren ingekort.

 

Honderd keer meer anti-fascisten…

Het hoogtepunt van het congres van Pro Köln moest zaterdag volgen. De formatie had gehoopt op 1.500 aanwezigen en internationale sprekers als Filip Dewinter, HC Strache (FPÖ) en Le Pen (FN). Le Pen haakte eerder al af en stelde dat de organisatoren “leugenaars” waren aangezien hij nooit had toegezegd om aan het congres deel te nemen. Strache zegde af wegens de verkiezingen in Oostenrijk. Het VB was niet in staat om de beloofde 500 aanwezigen te leveren. In totaal waren er volgens de Duitse media zo’n 300 extreem-rechtsen in Keulen.

Wij wilden rond het plein waar het congres plaatsvond deelnemen aan vreedzame blokkades. Rond 6u30 werd ons echter het vertrek vanuit onze verblijfplaats ontzegd door de politie. Er werd ons telkens beloofd dat we snel zouden mogen vertrekken, maar dat duurde tot 10u30. In de binnenstad waren er overal anti-fascisten.

Wij namen deel aan een blokkadeactie met de jongeren van Die Linke en de vakbondsjongeren. De verschillende blokkades zorgden ervoor dat slechts een kleine groep neo-nazi’s tot op het plein raakte en daar al snel moest overgaan tot het inpakken van het podium en alle propagandamateriaal. Extreem-rechts moest afdruipen omdat de stad werd bezet door zo’n 30.000 tot 40.000 anti-fascisten. Op de blokkades waren er zo’n 20.000 mensen en daarnaast waren er ook betogingen. Het VB raakte niet tot op de verzamelplaats in de binnenstad. Dewinter hield noodgedwongen een geïmproviseerde meeting op de luchthaven waar hij zijn troepen in het Duits toesprak.

 

Bouwen op dit succes

Het resultaat was een vernedering voor extreem-rechts. Met onze strijdbare delegatie maakten we echter duidelijk dat de strijd tegen racisme moet worden verbonden met de strijd voor een alternatief op het kapitalistisch systeem. Het electorale potentieel voor extreem-rechts kan blijven sluimeren op de puinhoop van het asociale neoliberale beleid.

Zolang de traditionele partijen een beleid voeren dat de verarming van de bevolking organiseert en er geen partij opstaat die dit consequent tegen gaat, zal extreem-rechts mogelijkheden krijgen om zich verder te organiseren. In Duitsland is de electorale opmars van extreem-rechts afgestopt door Die Linke, maar als deze nieuwe formatie er niet in slaagt om een echt alternatief aan te bieden, kan extreem-rechts ook daar electoraal terugkomen. Die Linke nam deel aan de anti-fascistische acties, maar was weinig zichtbaar ondanks haar 800 leden in Keulen.

Met de Blokbusterdelegatie hebben we onze internationale solidariteit getoond en de werking van SAV (de Duitse zusterorganisatie van LSP) mee versterkt, zowel binnen Die Linke als naar bredere lagen toe. Dat zal door SAV worden aangegrepen om zowel binnen als rond Die Linke de strijd aan te gaan om de passieve steun voor deze nieuwe formatie om te zetten in een actieve betrokkenheid bij strijdbewegingen en acties en dit op basis van een consequent socialistisch programma.