Opvallende interesse voor marxisme op het DOUR Festival

Elk jaar zijn er op het terrein van de «Machine à feu» wel enkele verassingen te beleven, niet alleen muzikaal. Dit jaar werden we zeer aangenaam verrast door de respons op onze campagne «Marx is terug». Tientallen brochures en kranten hebben we verkocht, vooral de nieuwe uitgave van «marxisme in 160 vragen en antwoorden», bovendien hebben heel wat jongeren aangegeven bij de partij of haar jongerenorganisaties te willen aansluiten.

Al enkele jaren hebben de anti-racisme campagne Blokbuster en de jongerenorganisaties van LSP, net als enkele andere progressieve organisaties, een vaste stek op het “dorp van het verenigingsleven” op het Festival van Dour.

Wij waren niet de enigen die vier dagen lang de lokroep van het festival weerstonden om over onze opvattingen, methoden en onze acties met de aanwezigen in discussie te treden. De FGTB-jongeren met hun campagne “het capitalisme schaadt de gezondheid”, Oxfam met «arbeiders zijn geen gereedschap», de Wep met culturele projecten in het buitenland, het Plan, voor verbetering van de levenskwaliteit van kinderen in het zuidelijk halfrond, Aide-info-Sida (hulp en info over AIDS) en de Fédération laïque de Centres de Planning Familial (vrijzinnige federatie voor gezinsplanning) hielden eveneens stand.

Zoals ieder jaar zijn we in dialoog getreden met duizenden festivalgangers en hebben we onder militanten gediscussieerd over onze respectievelijke activiteiten. Dat allemaal in een gezellige en ontspannen sfeer eigen aan het festival.

Wie onze stand naderde kon er niet naast kijken: Karl Marx op de achterpagina van onze krant, het zomernummer van Socialisch Links, op onze nieuwste T-shirt of ook nog op de voorpagina van onze brochures. In de context van economische crisis wilden we de analyses van Marx opnieuw in de belangstelling zetten. Het werd een voltreffer. Nooit eerder hadden we in Dour zoveel discussies over socialisme, marxisme, en de betekenis van een planeconomie,…

We voerden intense debatten aan de stand, maar ook op de campings waar we s’ochtends een tafel opstelden, en zelfs s’avonds tussen twee concerten in met festivalgangers die we overdag waren tegen gekomen. We kregen veel steun voor onze campagnes en pamfletten, kranten en brochures.

De economische crisis gooit heel wat zekerheden om. We voelden het verschil van jaar op jaar inzake het zoeken naar oplossingen voor de crisis en een alternatief op het kapitalisme. We nodigen uiteraard iedereen die ons materiaal doorbladerd heeft en met ons in discussie is getreden uit om hun begrip van onze analyses en methoden te verdiepen. Om onze toekomst veilig te stellen bestaat er geen alternatief: we moeten ons organiseren, zowel nationaal als internationaal, en samen strijden tegen het kapitalisme en voor een socialistische maatschappij. Dat is waarvoor de Linkse Socialistische Partij en haar internationale, het Committee for a Workers’ International, opkomen.