Protestactie aan Mechelse gemeenteraad

Gisteren voerden een goede 25 jongeren en werkenden actie aan de Mechelse gemeenteraad. Daarmee werd geprotesteerd tegen het willekeurige en repressieve optreden van de politie tijdens het Maanrock-festival in Mechelen. Blokbuster-militanten werden brutaal opgepakt omdat ze hun mening durfden te uiten. Dat aanvaarden we uiteraard niet en dus eisten we aan de gemeenteraad ons recht van meningsuiting op.

 

De groep vatte plaats op de binnenkoer van het Mechelse stadhuis waar de verkozenen één voor één binnen druppelden. Eerder hadden de raadsleden – met uitzondering van de VB’ers – een email gekregen waarin we ons beklag deden over de repressie een week eerder. Aan de gemeenteraad verspreidden we een pamflet en riepen we slogans als: “Fiscale fraude, maffia, mensenhandelaars. Waarom dan wij?” of “Geen repressie tegen anti-racisten”.

Op de actie werd ook gewezen op de corruptie en het machtsmisbruik dat blijkbaar de norm is bij het politieke, gerechtelijke en politionele establishment. Als de onthullingen rond de affaire De Tandt iets duidelijk maken, dan wel dat er voor de top van deze samenleving andere normen van toepassing zijn dan voor ons.

In ons protestmateriaal wezen we ook op een incident met een Marokkaanse jongere die ongemeen brutaal werd aangepakt tijdens Maanrock. Naar aanleiding van dit incident was de politie blijkbaar bang voor protest, getuigen van het incident werden opgebeld met de vraag om nog voor de protestactie van gisteren een “gesprek” te hebben.

Een militant van Marokkaanse afkomst werd in de marge van de protestactie uiteraard als eerste gevraagd om zijn identiteitskaart voor te leggen. Tijdens de protestactie volgden de anderen. Er werd een kopie van onze identiteitskaart genomen om bij “eventuele problemen achteraf” te weten wie aanwezig was. Wellicht had de aanwezigheid van een uitgebreide groep agenten in burger daar ook mee te maken. Voor alle zekerheid stond er om de hoek een overvalwagen en werd de actie vanuit het gemeentehuis gefilmd. Ongetwijfeld was dat laatste in het kader van een nieuwe televisiereeks “Het leven zoals het was: vrije meningsuiting in Mechelen”.

De dames en heren politici van de bont-en-blauwe coalitie wasten de handen in onschuld. SP.a-voorzitster en schepen Gennez beweerde dat ze de zaak zou aanhalen op het schepencollege, in de gemeenteraad was niet mogelijk. We zijn benieuwd of ze samen met burgemeester Somers (VLD) zal optreden tegen het ondermijnen van de vrije meningsuiting.

De actie werd afgesloten met het roepen van enkele slogans en de aankondiging dat we ook bij de volgende editie van Maanrock campagne zullen voeren en ons recht op vrije meningsuiting zullen afdwingen. Indien nodig zullen we dat met een uitgebreide mobilisatie doen. De politieke verantwoordelijken zullen alvast niet kunnen zeggen dat ze niet gewaarschuwd waren.