ALS-Luik solidair met stakend onderhoudspersoneel

De Luikse ALS-afdeling is solidair met het onderhoudspersoneel van de ULg. Gisteren legden zij het werk neer om te protesteren tegen de afbouw van het personeelsbestand. Een ACV-delegee vertelde ons: “Vroeger waren we voor de grote auditoria van Sart-Tilman met vier gedurende vier uur om te kuisen, vandaag is er nog anderhalf personeelslid hiervoor. En als er iemand ziek is, wordt die niet vervangen. Maar de auditoria moeten intussen wel proper blijven.”

 

Het kuispersoneel werkt voor het bedrijf Cleaning Masters, dat vooral werkt bij de Luikse universiteit ULg. Het feit dat het werk wordt uitbesteed aan een onderaannemer is al een eerste probleem. Het zorgt ervoor dat de universiteit op zoek gaat naar het bedrijf dat de diensten zo goedkoop mogelijk aanbiedt. Bovendien is het moeilijker om het personeel samen met dat van de universiteit te organiseren.

Cleaning Masters begon met de vraag aan het personeel om hun werk van vijf dagen op vier te realiseren. Christine, ACV-delegee, vertelde ons: “Wie afwezig is, wordt niet vervangen. De anderen moeten het bijkomende werk maar verdelen. En het wordt steeds erger. Nu moeten we ook een nieuw gebouw kuisen zonder dat er extra uren zijn voorzien. Het werk blijft zich maar opstapelen.”

Donderdag voerde het kuispersoneel actie, het werk werd neergelegd en er werden pamfletten verspreid. Deze waarschuwingsstaking werd georganiseerd door het ACV dat de meeste personeelsleden van Cleaning Masters organiseert. De ACV-delegatie aan de universiteit was aanwezig op de actie en ook de ACOD-delegatie betuigde haar solidariteit.

Een delegatie van ALS was aanwezig op het stakingspiket. “We waren er met niet veel omdat we pas de avond ervoor van de actie wisten”, stelde Thibaud. “Maar we zijn volledig solidair met het onderhoudspersoneel. Hun actie belangt zowel de universiteit als het bedrijf aan. Het ondermijnen van hun arbeidscondities is het gevolg van de beslissing van de universiteit om de schoonmaak in onderaanneming uit te besteden. Wat vandaag met de schoonmaak gebeurt, is een element in het proces van privatisering die geleidelijk aan in heel het onderwijs toeslaat. We zullen de studenten informeren en bij de volgende actie zullen we ervoor zorgen dat er een grotere groep studenten aanwezig is”.